Keresés
Close this search box.

Változókor változatos tünetekkel

//

A hőhullámok és az éjszakai izzadás a leggyakoribb menopauza-tünetek. Kutatók azt vizsgálták, hogy gyakoriságuk, erősségük és tartósságuk csupán a genetikától, vagy egyéb tényezőktől is függ-e.

Változókor változatos tünetekkel

A változókor az európai nőknél általában 50 év körül kezdődik, tünetei jellemzően 2-5 évig jelentkeznek.

Egy brit kutatásban 10 418, 54-65 éves korú, menopauzán átesett nőt vizsgáltak, akik valamennyien már legalább egy éve nem menstruáltak és hormonpótlásban is részesültek. A tanulmány a hőhullámok és az éjszakai verejtékezés összefüggését vizsgálta az életkorral, a testtömegindex-szel (BMI), a hormonterápiával, a méheltávolítással, az életstílussal és a nők hangulatával.

A résztvevők kérdőívet töltöttek ki, amelyben beszámoltak egészségügyi állapotukról. A tesztet három és fél évvel később megismételték.

Kiderült, hogy a nők 86%-a már megtapasztalta a hőhullámokat, és 78%-a az éjszakai verítékezést is. Több mint 50%-uknál a kellemetlenségek 3 év múltán is jelentkeztek. A tanulmány megállapította, hogy a tünetek elhúzódó jelentkezése összefüggésben állhat esetleges korábbi méheltávolítással, dohányzással, jelentősebb alkoholfogyasztással, tartós stresszel, depresszióra való hajlammal, az átlagosnál korábban elmaradó menstruációval, sőt még az alacsonyabb iskolázottsággal is.

Szintén meglepő megállapítása a felmérésnek, hogy a nők legalább felénél az utolsó menstruációjuk után 10 évvel még mindig jelentkeztek hőhullámok és verítékezés. Szakértők szerint, a tünetek gyakoriságát illetően, az életkor nem volt meghatározó, ugyanúgy jelentkeztek az ötvenes és a hatvanas hölgyek esetében.

Mivel e két tünet komolyan befolyásolja az életminőséget, elhúzódó ismétlődésük esetén érdemes szakorvossal konzultálni. A tünetek enyhítése érdekében sokat tehetünk az életmód megváltoztatásával is: javasolt rendszeresen sportolni, hűvösben aludni, gyakran szellőztetni, stresszkezelő módszereket elsajátítani és kerülni a túl fűszeres ételeket, kávét, alkoholt és a dohányzást.

dr. Demjén László
nőgyógyász, a Magyar Menopauza Társaság tagja

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!