Keresés
Close this search box.

A cukorbetegség kockázata radikálisan csökkenthető!

//

A Harvard kutatói egyértelmű bizonyítékokat találtak arra, hogy a rendszeres mozgás jelentősen csökkenti a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Pontosan mit jelent a rendszeresség és milyen mozgástípusok válthatnak be leginkább?

A Harvard School of Public Health és a University of Southern Denmark tanulmánya szerint, akár 34%-kal is csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség kockázata azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen végeznek súlyzós tréninget – ez heti ötször 30 perces edzést jelent. Ráadásul, ha a súlyok emelgetését aerob edzésekkel – például gyaloglással vagy kocogással – is kombinálják, akár 59%-kal is csökkenhet a rizikó.

Ez az első olyan tanulmány, amely a súlyzós tréning diabétesz-prevenciós hatását vizsgálta és jelentősnek találta az így elérhető kockázatcsökkenést. Mindez azért jelentős eredmény, mert eddig csakis a kardio-edzésnek tulajdonítottak ilyen megelőző szerepet, ez a mozgásfajta azonban sokak számára – különösen mozgásszervi betegségben szenvedőknek – nehézséget okozhat. Éppen ezért jó tudni, hogy a súlyzózás, az ún. „rezisztenciaedzés” megfelelő alternatíva lehet.

A cukorbetegséget nem lehet eléggé komolyan venni, hiszen jelenleg világszerte 346 millió ember él a 2-es típus változatával, az ezzel összefüggő halálozások pedig – a WHO állítása szerint – meg fognak duplázódni 2005 és 2030 között.

Ugyanilyen kategóriákat képeztek az aerob edzést végzőknél, s heti 1 órával 7%, 1-1,5 órával 31%, míg 1,5 óra, vagy e feletti teljesítménnyel 52%-os javulást mutattak ki a diabétesz megelőzésének esélyeit illetően. Kiemelkedően jó eredményt értek el azok, akik a két mozgásformát kombinálták: heti 150 percet meghaladó kardio-tréning, ugyanennyi súlyzózással kiegészítve, 59%-os esély-javulást eredményezett.

Bár az említett tanulmány csak férfiakra vonatkozik, tény, hogy a nőkre is hasonló hatással van a mozgás. Sőt, a megfelelően kialakított életmód, amelynek része a táplálkozási rendszer és a stresszkezelés is, a már kialakult cukorbetegség súlyosságát is enyhítheti. Jellemző tévhit a cukorbetegek körében, hogy állapotromlástól tartva, merő elővigyázatosságból, szinte egyáltalán nem mernek mozogni, nem ismerik a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében. Holott a mozgás számukra különösen fontos lenne, nem csak a szövődmények elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is. Megfelelően összeállított mozgás- és diétás programmal még a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenthető, az optimálistól eltérő vércukorérték normalizálható.

Hart Nikolett
humánkineziológus
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!