Keresés
Close this search box.

A selyemfűméz igazi hungarikum!

//

Európában kizárólag a napfényes Duna-Tisza közén elterülő erdőszéleken található meg nagyobb foltokban a selyemfű (más néven selyemkóró vagy vaddohány), mely igazi hungarikum. Legtöbben drasztikus gyomnövénynek tartják, pedig illatos méze kitűnő tulajdonságokkal bíró igazi finomság.

Szépen díszlik, finom illatú virága gazdag „méhlegelőt” ad sivár homokon is, ahol más növény nem terem. Különlegesen illatos és intenzív ízű méze az akácénál csak egy árnyalattal sötétebb. Pollentartalma alacsony, mert a méhek nem gyűjtik virágporát, így allergiások is fogyaszthatják. Mivel vérnyomáscsökkentést okozhat, ezért naponta csak 4-5 teáskanálnyit együnk belőle.

Klinikai kísérletek szerint, gyulladáscsökkentés tekintetében a selyemfű méz az egyik leghatásosabb mézfajta. Emellett a népi gyógyászat a vérnyomás szabályozása és a szervezet erősítése terén is hasznát veszi.

A kurkuma két fő hatóanyaga a demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin. A kurkumin olyan polifenol, amely a szakirodalom szerint, hatékony gyulladáscsökkentő, baktérium- és vírusölő vegyület. Emellett növeli az epe oldhatóságát, gátolja az epekő kialakulását és segíti a már meglévő kövek kiürülését. Serkenti a zsíranyagcserét, ezáltal hozzájárul az emésztés javításához is. (Mol Cel Biochem, 152(1):13-21, 1995. nov. 8.)

A kurkuma csodaszép sárgás színével, kutatásokkal igazolt hatásaival, valóságos „csodaszernek” számít, megérdemli tehát, hogy ne csak fűszerként és festékanyagként hasznosítsuk. (x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!