Keresés
Close this search box.

Anyu! Fáj a fülem!

//

Az őszi-téli időszakban a kisgyermekek gyakran panaszkodnak fülfájásra, melynek kezelését komolyan kell vennünk, még ha – kicsik esetében – ez komoly nehézségekbe és érthető ellenállásba is ütközik a gyermekek részéről.

A hideg idő beköszöntével, nagyon gyakori panasz kisgyermekeknél a fülfájás, melynek hátterében az esetek zömében középfülgyulladás áll. A középfülgyulladást általában megelőzi, vagy együtt jár vele a hosszabb-rövidebb ideig tartó nátha és láz. Csecsemőknél sokszor egyetlen tünet a láz. Máskor a baba nagyon nyűgös, nem alszik, szopni sem akar, esetleg hány.

A lüktető, erős fájdalmat mindenképpen csillapítani kell, méghozzá minél előbb. Ez fájdalomcsillapítót jelent oldat, tabletta vagy kúp formájában. A tünetek csillapítása után azonban, ne mulasszunk el szakorvoshoz fordulni a fájdalom hátterében álló okok pontos tisztázása végett. Annak elbírálása, hogy pontosan mi okozza a panaszokat, szakorvos feladata, csakúgy mint a terápiás javaslat is. Az esetek zömében antibiotikumra, gondos orrszívásra, orrcseppekre van szükség. Sajnos ma, a korszerű antibiotikumok világában is előfordul időnként, hogy szükség van a dobüreg megnyitására, azaz a fül felszúrására. Megfelelő fájdalomcsillapítás után, a felszúrást követően, azonnali javulás, a fájdalom csökkenése következik be.

A gyermekkori gyakori középfülgyulladás magyarázataként a fülkürt fejletlen anatómiája és érzékeny működése szolgál. A fülkürt még jóval rövidebb, a laza környéki kötőszövetek duzzanata miatt gyulladásban gyorsabban elzáródik, lefutása kedvezőtlenebb, mint felnőttkorban. Éppen ezért gyermekeknél különös figyelmet kell fordítani nátha esetén az orrváladék gyakori és alapos leszívására, a levegő áramlásának biztosítására. A porszívó orrszívót „elektromos zsebkendőnek” kell tekintenünk, és ahogy a náthás felnőtt is naponta sokszor kifújja az orrát, úgy nekünk is le kell szívnunk.

Szülőként nehéz feladat a beteg, bágyadt, gyermeket további megpróbáltatásoknak alávetnünk, ám tartsuk szem előtt, hogy rendszeres orrszívással tudunk a legtöbbet segíteni. Mindaddig nekünk kell megoldanunk a náthás gyermek orrának rendszeres tisztítását, amíg a gyermek nem tudja önállóan tökéletesen kifújni az orrát.

Ha pedig már volt fülbetegsége és nagyon elhúzódik a náthája, mindenképp keressük fel a fül-orr-gégészt, mert a kezdődő középfülgyulladás kevesebb tünetet okoz, és gyógyítani is könnyebb.

Az állandóan duzzadt orrmandula szintén a gyakori középfülgyulladás oka lehet. Visszatérő középfülgyulladások végső megoldása ilyen esetekben az orrmandula eltávolítása lehet.

Mint a legtöbb beteg gyermek, a fülfájós kicsi is étvágytalan. Nem is kell erőltetnünk az evést, viszont a bő folyadékbevitelről gondoskodnunk kell. A vélemények ugyan megoszlanak, személyes tapasztalatom szerint, nem lázas gyermeknél, nem nagyon előrehaladott esetben, jó hatású a fül melegítése sütőben előmelegített, de nem forró sóval, melegítő sapkával, fülvédővel. Szükség esetén infralámpát is alkalmazhatunk e célra, melyet 60cm távolságban helyezünk el a gyermektől, s naponta 3-szor 5 percig kezeljük vele.

Egészséges gyermekeknek télen is fontos naponta, legalább rövid időre a szabadban tartózkodniuk, mozogniuk, azonban hideg, nedves, szeles időben soha ne engedjük ki gyermekünket sapka nélkül. Az érzékeny fülű gyermekekre még őszi-tavaszi szeles időben is adjunk fülvédőt!

dr. Csányi Márta
fül-orr-gégész szakorvos
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!