Keresés
Close this search box.

Az életfontosságú D-vitamin, amiről egyre többet tudunk

//

Az utóbbi időben a D-vitamin a tudományos világ érdeklődésének középpontjába került – már inkább hormonnak, mint vitaminnak tekintik, mely számtalan élettani folyamatot szabályoz, s hiányának súlyos következményei vannak.

Az életfontosságú D-vitamin, amiről egyre többet tudunk

Kiderült, hogy a D-vitaminnak nem csak a csontanyagcserében van meghatározó szerepe, hanem szabályozza a sejtek növekedését és differenciálódását, befolyásolja az immunfunkciókat, hiánya esetén növekszik sok krónikus betegség (pl. szívbetegség, magas vérnyomás, 2 tip. cukorbetegség, elhízás, daganatok, allergiák stb.) kialakulásának a kockázata.

Szervezetünk 3 forrásból jut D-vitaminhoz:

Kevés táplálék tartalmaz jelentős mennyiségű D-vitamint (pl. zsíros tengeri halak, halmáj), így ebből nem fedezhető a napi szükséglet. D-vitamin ellátottság szempontjából rizikó-csoportba tartoznak a várandós nők, a koraszülöttek, az idősek, a vese- és a májbetegségben szenvedők, az epilepszia elleni és szteroid terápiában részesülők, de az elhízott vagy túlsúlyos felnőttek is.

A vérszérum optimális D-vitamin szintje 75-100 nmol/l között van, a 12,5 nmol/l alatti érték súlyos D-vitamin hiánynak minősül. A megfelelő szint eléréséhez naponta (de minimum heti kétszer) 10-15 perc direkt napfény szükséges az arcra és végtagokra vagy a hátra. Sötét bőrszínűeknél 5-10-szer hosszabb idő szükséges, de idős korban is csökken a bőrben a D-vitaminképződés, így 70 éveseknek 4-szer annyi napozás szükséges, mint 20 évesen. A magas faktorszámú fényvédő krémek, vagy az árnyékolás 97–99%-kal csökkenti a bőrben a D-vitaminképződést.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a megnövelt D-vitamin bevitel erősebb csontokat és izmokat, jobb egyensúlyérzéket teremt, ami csökkenti az időskori elesések, csonttörések gyakoriságát.

A D-vitamin génjeinket is befolyásolja. Szabályozza az endokrin működést, az inzulin és a vese-hormon produkciót, hiánya növeli az autoimmun megbetegedések, rheumatoid arhtritis, diabetes, gyulladásos bélbetegségek, sclerosis multiplex, szív-érrendszeri és a rosszindulatú daganatos megbetegedések kockázatát, de szerepe van a hangulatszabályozásban is, hiánya depressziót okozhat, különösen a téli hónapokban.

Mára már sejtszinten tisztázódott az összefüggés az elhízás és a D-vitaminhiány között.

Immunrendszer szabályozó szerepe már régebben ismert, főként az influenza-szerű betegségek megelőzésében igazolódott a D-vitaminbevitel fontossága.

Magyarországon ez év februárjában 14 orvos-szakma képviselői megfogalmazták ajánlásukat mind a preventív, mind a terápiás D-vitamin bevitelre vonatkozóan. Ebből kiemelnénk a megelőzésre vonatkozó irányelveket:

Dr. Sándor Edit
orvos-szaktanácsadó

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!