Keresés
Close this search box.

Fáj a derekad? Tornázz!

//

Felmérések szerint, a 45 év alattiak mindennapi tevékenységét leginkább a derékfájás korlátozza. Ez a második leggyakoribb ok, amiért orvoshoz mennek. Minden pillanatban a magyar népesség 4-5%-a – csaknem félmillió ember – szenved derékfájdalomtól.

A derékfájás valaha a középkorúak jellegzetes betegségének számított, manapság viszont sajnos egyre több tizenévest is érint. Az ülő életmód ötször nagyobb terhet ró az ágyéki gerincre, mint az állás – főként, ha ezt rossz széken, rossz tartással tesszük.

A testmozgás hiánya miatt izmaink gyengék, egyes izomcsoportok a helytelen terheléstől zsugorodottak. A sport hiánya miatt a fiatalok izomtömege nem áll arányban megnövekedett testmagasságukkal. Tény, hogy nagyapáink dolgos nemzedéke sokkal kevesebbet szenvedett derékfájástól, mint nagyra nőtt, számítógép előtt görnyedő, nem sportoló gyermekeink.

A derékfájáshoz vezető leggyakoribb okok, jellemző tünetek és teendők:

? Időnként, rossz mozdulatra, túlterhelésre jelentkező derékfájdalom, melyet akár cipőfűzés, gyomlálás, hólapátolás, vagy egy hosszú autóút is előidézhet. A panaszt általában gerincet a fájdalomtól óvó, stabilizáló izom görcse okozza, amely néhány óra vagy nap alatt magától megszűnik pihenés, esetleg meleg pakolás vagy fürdő hatására.

Derékfájdalom esetén legfontosabb a gerinc nyugalomba helyezése, hogy a görcsösen feszülő izmok ellazuljanak, oldódjanak a blokkok, megszűnjön a becsípődés. Fájdalomcsillapításra is szükség lehet, hogy megszakadjon a fájdalom-izomgörcs-fájdalom ördögi kör.

A derékfájás kezelésére, megelőzésére a leghatékonyabb módszer a gyógytorna. A sport nemcsak megengedett, de kifejezetten javasolt is (főként a hátúszás).

Végül néhány hasznos tanács a derékfájás megelőzésére. Ha sokat ülünk, változtassuk gyakran testhelyzetünket, és néha nyújtózkodjunk is! Ne álljunk sokáig egy helyben kinyújtott lábbal! Ne viseljünk magas sarkú, kemény, merev talpú cipőt! Kerüljük a gyakori hajolgatást, cipőhúzáskor is inkább a lábunkat emeljük fel, fogmosáskor pedig egyik kezünkkel támaszkodjunk meg a mosdón! Cipekedéskor egyenlően terheljük mindkét karunkat, nehéz csomagot leguggolva, egyenes háttal, magunkhoz szorítva emeljünk fel! Lefekvés előtt lazítsunk, háton fekve tegyünk kispárnát a térdünk alá! Kerüljük a kicsavarodott testhelyzeteket, és a gerincet megviselő hason fekvést, inkább vegyünk fel embriópózt! Felkelés előtt nyújtózkodjunk, finoman mozgassuk át derekunkat, gerincünket, s ezután oldalunkra fordulva keljünk ki az ágyból! Házimunkánk során is ügyeljünk az egyenes testtartásra, használjunk hosszabb csövet a porszívóra, a vasalódeszkát pedig állítsuk a csípő magassága fölé! Kerüljük a gyakori hajolgatást, hiszen ez nem torna, inkább megpróbáltatás gerincünk számára!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!