Keresés
Close this search box.

Immunerősítés szaunával

//

A szaunázás a téli hidegben nemcsak kellemes, de hasznos időtöltés is, mivel a thermo-hatás hideg zuhannyal váltakozva, kitűnő értorna és edzi immunrendszerünket, ráadásul még a vírusokat is elűzheti.

Immunerősítés szaunával

A téli hideg, a napsütés és vitamindús ételek relatív hiánya próbára teszi immunrendszerünket. Ilyenkor gyakoribbak a felső légúti, hurutos betegségek és az influenzaszerű tünetek. Testünk melegre és fényre éhezik, nem csoda, hogy minden része – bőrünktől egészen a külső- és belső elválasztású mirigyekig – élénken reagál a szaunában uralkodó melegre és páratartalomra. Míg testünk energiával töltődik, testhőmérsékletünk rövid idő alatt 37-ről 39 fokra emelkedik, s a forróságban elpusztulnak a szervezetünkben lévő kórokozók. Lázasan, gyulladásos állapotban azonban nem ajánlott a szaunázás.

Immunrendszerünk munkáját a szauna méregtelenítő hatása is támogatja. A hőhatás miatt felgyorsult keringés a verejtékmirigyeket arra ösztönzi, hogy felszabadítsák a felgyűlt salakanyagokat, így beindul a méregtelenítés folyamata. A szauna nemcsak a test, hanem a lélek „méregtelenítésére” is kiváló módszer, a napi stresszt, feszültséget oldó hatása vitathatatlan, így ezúton is jótékonyan hat az immunrendszer optimális működésére.

A szaunázás ideális hossza – hőfoktól függően – 8-12 perc, azután következik a vacogás, a jó keringés érdekében tegyünk pár lépést a hűvös levegőn, majd jöhet a hideg zuhany. Csak a forró és hideg hatások váltakozása hozza létre az igazi szaunaeffektust, az izzadás önmagában nem elegendő. További két ilyen kör után következik a pihenés, hogy szervezetünknek időt adjunk a regenerálódásra.

Fontos szabály, hogy nagyon fáradtan ne menjünk szaunázni. Ne siessünk, szánjunk rá legalább másfél-két órát. Szaunázás előtt ne igyunk túl sokat, utána viszont minél többet. Sportolni, úszni csak szaunázás előtt szabad, utána vagy közben nagyon megterhelné a szervezetet. Visszeresség vagy magas vérnyomás esetén, kérje ki szakorvos véleményét a szauna használata előtt.

dr. Kósa Éva
belgyógyász, angiológus szakorvos
orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!