Keresés
Close this search box.

Karácsonyi allergiák

//

Az ünnepek alatt jelentkező nátha, köhögés, tüsszögés, hörghurut nem feltétlenül megfázás vagy fertőzés jele. Ha a tünetek évről-évre ilyenkor jelentkeznek vagy erősödnek, allergiára is gyanakodhatunk.

Karácsonyi allergiák

A diagnosztizált allergiások tudatosan kerülik a tüneteiket okozó allergént. A nem diagnosztizált és nem kezelt esetekben azonban, a tüneteket könnyen összetévesztik más kórképekkel. Aki a téli időszakban rendszeresen és hosszasan küzd a felsorolt panaszokkal, könnyen lehet, hogy valójában lakáson belüli – házipor-atka vagy penészgomba – allergiában szenved.

A lakásban hetekig álló karácsonyfa is fokozhatja a penészgomba allergiások tüneteit, hiszen a fenyőkön akár az erdőben, akár kivágás után, a zsúfolt tárolás következtében penészgombák telepedhetnek meg. A lakásba kerülve, ezek azonnal megjelennek a szoba levegőjében, amire az arra érzékenyek sűrű tüsszögésekkel, köhögéssel reagálhatnak. Számukra ideális választás lehet a műfenyő vásárlása.

Potpourri, gyertyák és illóolajok – a karácsonyi hangulat elengedhetetlen kellékei. Tudnunk kell azonban, hogy a potpourri szárított növényi összetevői szintén penész spórák táptalajai lehetnek. Az illatosított gyertyák ugyanakkor, olyan kémiai anyagokat tartalmazhatnak, melyek vérbőséget okoznak az orrban, tüsszögést és orrfolyást válthatnak ki, asztmás betegeknél akár rohamot is provokálhatnak.

A házipor-atka elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, kedvelt élőhelyei ezért az ágynemű, matrac, kárpitozott kanapé és a plüssállatok. A háziporatka az arra érzékenyekből szénanáthás, asztmás tüneteket válthat ki, de okozhat csalánkiütést, ekcémát is. Ne ajándékozzunk plüssállatot házipor-atka allergiás gyerekeknek, ismerősöknek!

A stressz köztudottan gyengíti védekező képességünket, ha idegeskedünk, könnyebben kapunk el fertőzéseket, s az allergiás tünetek is erősödhetnek. Ne vállaljuk túl magunkat, ne akarjuk tökéletesre szervezni az ünnepeket! Hagyjunk időt a pihenésre, hogy az ünnepek egészségesen, allergiamentesen teljenek!

dr. Balogh Katalin
allergológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!