Keresés
Close this search box.

Rostdús étrend és magnézium diabétesz ellen

//

Német kutatóorvosok állítása szerint, magas rosttartalmú gabonafélék és magnézium rendszeres fogyasztásával csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Rostdús étrend és magnézium diabétesz ellen

Az Archives of Internal Medicine folyóiratban közölt, 11 éven át folyó kutatásban 25000 felnőttet vizsgáltak meg, akiknek életkora 35 és 65 év közötti volt. Az 1994. és 2005. közötti időszakban 844 résztvevőnél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség.

A páciensek táplálkozási szokásait, azon belül is a rost- és magnéziumfogyasztás mértékét – kérdőívek segítségével – folyamatosan nyomon követték. A vizsgálat kimutatta, hogy a rostdús táplálkozás a vizsgált személyek esetében 28%-kal csökkentette a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Egy más vizsgálat során a rostban gazdag étrend 33%-kal csökkentette a betegség megjelenésének valószínűségét. Érdekes ugyanakkor, hogy a kutatás adatai szerint, sem a gyümölcs, sem pedig a rendszeres zöldségfogyasztás nem befolyásolta a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét.

Ezen összegzések során derült fény arra is, hogy a rendszeres magnézium-bevitel 23%-kal képes csökkenteni a betegség kockázatát.

Az eredmények alapján mindenkinek – tehát az egészséges emberek számára is – ajánlott a finomított szénhidrátok helyett a teljes kiőrlésű gabonakészítmények fogyasztása.

A hír alapjául a „High fiber and magnesium may cut diabetes risk”

című cikk szolgált a www.orvostkeresek.hu weboldal kínálatából.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!