Keresés
Close this search box.

Tényleg lusta vagyok?

//

Hiába pihen, mégis fáradt? Munkahelyén lassúnak, lustának tartják? Szégyelli, hogy folyton álmossággal küzd? Hiába sportol, alig eszik, mégis gyors ütemben hízik? Lehet, hogy a problémákért nem a falánkság és lustaság felelős!

A sejtek energiatermelését szervezetünk a pajzsmirigy által termelt hormonokkal szabályozza. Jó a közérzetünk, ha a sejtjeink jól érzik magukat. A pajzsmirigy működési zavara, például csökkent hormontermelése igen szerteágazó tüneteket okoz. Van, aki ingerültségről, állandó feszültségről számol be, indokolatlanul veszekszik a családdal, gyerekeivel, maga sem érti, hogy miért ilyen kiállhatatlan. Van, aki állandóan fáradt, mindig aludna, hízik, miközben úgy érzi, hogy nem is eszik sokat. Depressziós, szárad a bőre, székrekedése van, csökken a nemi vágya. A kórképért gyakran autoimmun folyamatok felelősek, de ezek kialakulásában a genetikai örökségen túl, a jód- és szelénhiány is közrejátszanak.

A szelén egy olyan antioxidáns hatású mikroelem, amely a szervezetünk védekező rendszerének működéséhez elengedhetetlenül szükséges. Szerveink közül a pajzsmirigy, a máj és a vese tartalmaz legnagyobb koncentrációban szelént. Olyan területeken, ahol szelén- és jódhiány együttesen jellemző, ott a pajzsmirigy megbetegedések sokkal gyakoribbak, járványos méretet öltenek.

A jódhiány megszüntetése mellett fontos lenne a szelénhiány felszámolása is. Együttes fogyasztásukkal csökkenthető lenne a pajzsmirigy hormontermelési problémáival összefüggő megbetegedések száma. A pajzsmirigy működése során jelentős hidrogén-peroxid és szabad gyök képződik, amely szelén, mint antioxidáns jelenléte nélkül jelentősen növeli a daganatképződés valószínűségét.

A hormonális eredetű elhízásnál a diéta kevés, a pajzsmirigy működésének támogatása nélkül nem érhető el hatékony és tartós testsúlycsökkentés. Régebben sok olyan termék készült, amely kizárólag jódpótlással akarta ezt a hatást elérni, jól látható azonban, hogy a pajzsmirigy működésének segítéséhez, a jód mellett a szelén, cink, E-vitamin és a C-vitamin pótlására is szükség van.

Dr. Prokisch József
egyetemi docens, Debreceni Egyetem

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!