Keresés
Close this search box.

Vizsgadiéta

//

Nem is gondolnánk, milyen szoros kapcsolat áll fenn agyműködésünk és táplálkozásunk között. Vannak kifejezetten agyserkentő, és vannak álmosító, tompító, koncentrációs nehézséget okozó ételek. A hétköznapi munka során sem mindegy tehát, mit eszünk, ám a vizsgaidőszakokban ennek vérre, helyesebben jegyre menő jelentősége van.

A dió kinézetével is azt üzeni: köze van az agyhoz. Kiváló forrása az agyműködést fokozó antioxidánsoknak, jelentős hatással van az agy információ-feldolgozó és következtetés-levonó képességére (interferenciális érvelés).

A spenót gazdag lutein-forrás, mely nemcsak a szemet védi a hosszú órákon át tartó olvasás közben, de más leveles zöldségekkel együtt, késlelteti a szellemi hanyatlást is. A búzacsíra pedig – a benne található kolinnak köszönhetően – serkenti a memóriát. Az avokádó egyszeresen telítetlen zsírsavai javítják az agyi erek egészségét, s a céklához hasonlóan, serkentik az agy vérkeringését.

A bogyós gyümölcsök, elsősorban az áfonya és az eper lassítja a memória és a koncentráció hanyatlását. A telítetlen zsírsavakban gazdag extra szűz olívaolaj fékezi az agy öregedését, ugyanígy az omega-3 zsírsavban gazdag tengeri halak csökkentik az elbutulás kockázatát.

A vizsgák, dolgozatok előtt elfogyasztott étcsokoládéban lévő antioxidánsok és flavonoidok javítják az agy vérkeringését, koffein tartalma pedig fokozza a szellemi frissességet.

Nem szabad megfeledkezni a folyadékbevitelről, a tiszta vízről sem! Ha szervezet kiszárad, az agyszövet is zsugorodik, így romolhat a rövidtávú memória és az összpontosítás képessége!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!