Keresés
Close this search box.

A gyógygombakivonatok és a túlélés művészete

//

Az immunrendszer és a kórokozók viszonya az emberi társadalmak fejlődésében jelentős szerepet tölt be. Az európaiak a távoli kontinensek meghódítását nem annyira fegyvereiknek, hanem a behurcolt betegségeknek köszönhették.

Kórokozók és immunrendszer

A gyógygombakivonatok
és a túlélés művészete

A múlt században az átlagos élettartam kb. 30 évvel nőtt. Az élettartam-növekedés a higiéniának, a vízminőség javulásának, a védőoltásoknak és az antibiotikumoknak köszönhető. Korunkban számos súlyos vagy gyógyíthatatlan betegség kiváltó okaként, illetve súlyosbító tényezőjeként azonosították, gyanították vírusok, baktériumok, paraziták jelenlétét a szervezetben. Ilyen betegségek például a rák, a szív- és érrendszer betegségei, atheroszklerózis, túlsúly, szklerózis multiplex, cukorbetegség, Alzheimer kór, skizofrénia, Parkinson-kór stb.

Az USA-ban a szívinfarktust elszenvedők 25%-a semmilyen szív- és érrendszert érintő rizikófaktorral (pl. jelentős túlsúly, magas vérnyomás, dohányzás) nem rendelkezik. Azonban ezekben az esetekben a gyulladást jelző értékek (CRP) magasabbak. A tudósok ebből is arra következtetnek, hogy az atheroszklerózis részben fertőző. Érthető, hogy a szervezetünk immunrendszere mellett kialakult egy viselkedési és kulturális immunrendszer, amelyek az individuum és a társadalom túlélését segítik elő. Ennek a viselkedés-immunrendszernek egyik fontos eleme az undor. Az undor a paraziták, kórokozók érzékelt vagy vélt jelenlétének következtében lép fel.

Az antibiotikumok, oltások megjelenése és széleskörű alkalmazása, az élelmiszerek és a víz biztonságosságának növekedése, a higiéniai és az egészségügyi infrastruktúra javulása 1-2 generációval megelőzte a nyugati társadalmi értékek liberalizálódását. Ez az 50-es, 60-as években szexuális revolúcióhoz, a szabadabb szexuális viselkedés toleranciájához vezetett. Erősödtek a polgári és női jogok, részben elismerték a leszbikusok és homoszexuálisok jogait.

Alacsony parazita-stressz esetén erősödik az individualizmus, a demokrácia, a női emancipáció, általában a társadalmi értékek liberalizálódása. Alacsony kórokozó terheltség esetén az emberi populációk nyitottabbak az új felé. Ennek megfelelően, azokban az országokban, ahol nagyobb a fertőző betegségek terhelő hatása, a nők alárendeltebbek, mint a férfiak, konzervatívabb a hozzáállás, a hagyományos értékek erősebbek és a nők szexuálisan korlátozottabbak.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a jó minőségű gyógygomba-kivonatok széleskörű elterjedése elősegítheti a társadalmi értékek megváltozását. A gyógygomba kivonatok hatékonyak a fertőző kórokozók legszélesebb körével szemben, növelik a szervezet ellenálló képességét, és ennél fogva csökkentik a fertőző betegségekkel szembeni félelmet. A gyógygomba kivonatok erősíthetik a nők polgári jogait és politikai reprezentációját. Ahol erősebb a parazita terheltség, ott a nemek közötti egyenlőtlenség is erősebb, az emberek viselkedése konfor-mistább, ethnocentrikusabb a társadalom, erősebb az újtól való félelem.

A vázolt erők rendkívül erősek, hiszen a parazitáktól, kórokozóktól, idegenektől való félelem a halálfélelemmel függ össze. Ezt a halálfélelmet a gyógygomba kivonatok egyedülállóan sokrétű kórokozó ellenes hatása jelentősen csökkentheti.

A halálfélelem csökkenése nemcsak társadalmi szinten fejtheti ki hatását, hanem egyéni szinten pszichikai, lelki felszabadulást is okozhat. (x)

Varga Gábor
hatóanyag-kutató
www.max-immun.hu

A szerző az első magyar külföldön elismert neurotropikus agyterápia kifejlesztője. Szakmai cikkei megtalálhatók az interneten.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!