Keresés
Close this search box.

A köhögés csak tünet!

//

A téli – kora tavaszi időszakban gyakran elhúzódó köhögés keserítheti mindennapjainkat. A legtöbben nem, vagy csak súlyos panaszok esetén fordulnak orvoshoz, a tüneteket házilag igyekeznek enyhíteni, megszüntetni anélkül, hogy tényleges kiváltó okára fény derülne.

Tüdőgyulladásra utal, ha a köhögés többnapos lázzal, levertséggel, oldalra lokalizálódó, légzésre fokozódó fájdalommal, esetleg nehézlégzéssel jár. Ilyen esetben mellkasröntgen vizsgálat is szükséges lehet, illetve a tüdőgyulladás antibiotikus kezelése, ágynyugalom, időseknél akár kórházi kezelés is indokolttá válik.

Még nagyobb populációt érintő, köhögést okozó betegségcsoport a COPD, melynek előfordulása, és az elváltozás miatt bekövetkező halálozás gyakorisága is folyamatosan nő. A COPD gyűjtőfogalom, ami magában foglalja a krónikus hörghurutot, tüdőtágulást, asztmatikus hörghurutot és ezek kombinációit. Az előrejelzések szerint, 1-2 évtizeden belül a nyugati civilizációban vezető halálokká válik.

Leggyakoribb kiváltója a dohányzás, de szerepet játszanak egyes genetikai és környezeti tényezők (munkahely, nagyvárosi-ipari környezet) is. Fő tünetei: az évről évre erősödő, váladékkal járó köhögés, fokozódó terhelési nehézlégzés, légúti fertőzésekre való hajlam. Ezeket a dohányosok a dohányzás természetes velejáróinak tartják, ezért nem fordulnak orvoshoz, pedig időben még kezelhető lenne, későn felfedezve viszont, már visszafordíthatatlan elváltozásokkal jár és halálhoz vezethet.

Hazánkban rengeteg kampányszerű szűrővizsgálatot szerveznek a COPD felismerésére, melyen minden dohányosnak ajánlatos részt vennie.

A daganatos halálozást hazánkban a tüdőrák vezeti, melyben sajnos világelsők is vagyunk. A legfőbb hajlamosító tényező itt is a dohányzás, ennek köszönhető, hogy a nők lassan „utolérik” a férfiakat a megbetegedési arány tekintetében.

A betegség lappangva, tünetszegényen alakul ki, attól is függően, hogy a kiindulása nagyobb hörgőn belül, vagy kívül, perifériás területen található. Hamarabb okoz köhögést, nehézlégzést, időnként vérköpést a nagyobb hörgőből kiinduló daganat, ami előbb juttatja tüdőgyógyász szakorvoshoz a beteget.

A tünetszegényen, sokszor hónapokig csak köhögéssel járó esetek sajnos gyakran már előrehaladott stádiumban kerülnek felfedezésre, ami a gyógyulás esélyeit rontja.

Magyarországon – talán egyedülállóan – még létezik a tüdőgondozói, tüdőszűrői hálózat. A tünetmentes, még gyógyítható tüdőrák kiszűrése érdekében a szűrésen való részvétel mindenki számára javasolt!

dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász szakorvos
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!