Keresés
Close this search box.

Bőrproblémák a túlsúly miatt

//

Kevesen tudják, hogy a túlsúly nem csak a szív- és érrendszert, a mozgásszerveket és az anyagcserét terheli, hanem a bőr állapotára is jelentős hatással van, szerepet játszhat például a pattanások, a gombásodás, sőt még a pikkelysömör kialakulásában is.

Bőrproblémák a túlsúly miatt

Kutatók szerint a pikkelysömörös betegek 40%-a rendelkezik a metabolikus szindróma tüneteivel – elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír értékek –, míg az egészséges kontrollcsoportnak csak 23%-a. A szakemberek szerint a pikkelysömörös betegeknél kétszer gyakoribb a metabolikus szindróma, s ezért érdemes felhívni az érintettek figyelmét a terápia mellett az életmód-változtatás szükségességére. Sokszor épp a magas vérnyomás elleni gyógyszerek (Béta-blokkolók, ACE- gátlók) súlyosbítják a pikkelysömört, így e gyógyszertípusok kerülése javasolt.

Szintén a túlsúlyos, erősen izzadó emberek problémája a bőrgombásodás a nagyhajlatokban – itt vörössé, viszketővé, hámlóvá és fájdalmassá válhat a bőr. A külsődleges, ill. súlyos esetben szájon át szedhető gyógyszerekkel a panaszok sikeresen kezelhetők. Nehezebben orvosolható a körömgombásodás, főként ha a körömnek több mint egyharmada érintett. Ebben az esetben forduljunk bőrgyógyászhoz a sikeres kezelés érdekében. A túlsúly és a pattanások kialakulása közötti összefüggéseket vizsgálva, a túlsúlyos vagy elhízott tinédzserek – főként lányok – között jóval gyakoribb (20%) az erősen pattanásos bőr, mint normál testsúlyú kortársaiknál. A kutatók figyelembe vették a lányok testsúlyát, bőrük állapotát, életkorát, étrendjét és a pubertás okozta hormonhatásokat is. Kiderült, hogy a zsíros, rostszegény ételek, a gyorséttermek sós, cukros, olajos kínálata és a cukrozott üdítők is rontják az állapotot, ezért a lányoknak étrendi és életmódbeli változtatásokat is javasoltak.

Dr. Boros-Gyevi Márta
esztétikai bőrgyógyász szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!