Keresés
Close this search box.

Csata a zsírsejtekkel

//

Tavasz közeledtével sokan villámsebességgel szeretnének megszabadulni a fölös kilóktól, ezért különféle gyorsdiétákat, csodamódszereket választanak. Ezekkel azonban nem csak a pénztárcájukat, hanem a szervezetüket is erősen megterhelik, a hatás pedig szinte sohasem tartós.

Kúra helyett életmód

Egyre többen elfogadják, hogy a fogyókúrák helyett életmódváltásra van szükség. Hosszú távú eredményt csak az hoz, ha új elvek és étrend szerint, új időbeosztással élünk, hogy a rendszeres mozgás is beleférjen a mindennapokba.

Sokan úgy gondolják, eleget mozognak ők a ház körül, a háztartásban, vagy amíg bevásárolnak. Ez azonban semmiképpen sem tekinthető sportnak. Ennek belátásához tudni kell, hogy a szervezet elsődleges energiaforrásai a szénhidrátok. Ha ezeket felhasználtuk, következik a zsírok elégetése, végül – szükség esetén – a szervezet belekezd a fehérjék elégetésébe is.

Az energiaraktárakat is ebben a sorrendben használjuk fel. Elsőként a máj és az izmok glikogén formájában elraktározott szénhidrogén-készletéhez nyúlunk, mert ez gyorsan hozzáférhető, mintegy 300-400 gramm, azaz 1200-1600 kcal erejéig. A gyorstartalékok apadásával indul meg a zsírégetés.

A zsírszövet elfogyasztásához tehát intenzív testmozgásra és szénhidrátszegény táplálkozásra van szükség. A házimunka, bármilyen fárasztó is, sajnos nem fogyaszt annyi energiát, hogy a glikogén-tartalékokból ne tudnánk fedezni azt, másrészt többnyire nem jár egyes izomcsoportok legalább 20-30 percig tartó intenzív munkájával, illetve olyan pulzusszám-növekedéssel, ami edzené a szívet, serkentené a vérkeringést, és a sport általános pozitív hatásait váltaná ki.

A zsírsejtek száma állandó,
csak tartalmuk csökkenthető

A testsúly a zsírsejtek számától és zsírtartalmától függ. Kimutatták, hogy az elhízásra hajlamos embereknek gyermekkorban több zsírsejtje képződik, az azonban nem világos, hogy ez elhízás ellenes táplálkozással és sok testmozgással befolyásolható-e.

Ha igen, a zsírsejtek számára akkor is legfeljebb a felnőtt kor kezdetéig lehetnénk hatással. Így a fogyni vágyóknak nem marad más, a sejtek zsírtartalmát kell csökkenteniük. Úgy tűnik azonban, hogy ha a zsírszövet sejtjeiben lévő nagy zsírcseppek egyszer már megnőttek, kiüríthetők ugyan, de azután „mohón várják”, hogy új zsírtartalomra tegyenek szert.

A kiürült zsírsejtek hosszú évek alatt sem szívódnak föl, ahogy korábban gondolták. Vagyis egyszerűbb lenne nem elhízni. De ha már ez megtörtént, meg kell találni a tartós ellenszert, ami csakis egy összehangolt mozgás- és táplálkozásprogram lehet.

Mindig van megoldás

Mindazoknak, akik reményüket vesztették a tartós fogyás tekintetében, tudniuk kell, hogy létezik jó módszer, legfeljebb eddig még nem találták meg. Az is lehet, hogy többször próbálkoztak már egészségre káros eljárásokkal, akár úgy is, hogy nem tudták: ezzel ártanak maguknak.

Éppen ezért jelenthet megoldást egy személyre szabott életmódprogram, melyet egy gondos állapotfelmérésre érdemes alapozni. Így kizárhatóak a kockázati tényezők és kiderülhet, mi a legoptimálisabb saját edzés- illetve étrend. Onnantól már „csak” kitartásra van szükség, az eredmény pedig biztosan várható.

Dr. Keresztényi Zoltán
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!