Keresés
Close this search box.

„DÁTHA”

//

A Pittsburg Common Cold Study-ban a kutatók több száz személy vizsgálata alapján megállapították, hogy a tartós munkahelyi nehézségek, az állandósult családi konfliktusok, vagy a szoros érzelmi kapcsolatok zavara 4-szeresére növeli a benáthásodás veszélyét.

„DÁTHA”

A személyiség-jellemzőket tekintve, a magányos emberek sokkal hajlamosabbak a náthára, pedig kevesebb emberrel találkoznak Az immunrendszer aktivitását ugyanis, a szociális támogatottság rendkívüli módon fokozza, azaz akit „többen szeretnek”, annak jobb az immunvédekezése is. A másik meglepő eredmény, hogy a zárkózott, visszahúzódó személyek szintén sokkal könnyebben lesznek náthásak, míg a világ felé nyitottak, érdeklődők, védettebbek a náthával szemben.

Még érdekesebb, hogy rendszeres nyálminta vizsgálatokból kiderült: az immunrendszer naprakészen követi a hangulati ingadozásokat, talán ezzel magyarázható, hogy akár percek alatt is be lehet náthásodni, ha elég nagy pofont kapunk az Élettől. Ugyanakkor, egy spanyol vizsgálat igazolta: a jókedvűeket fele olyan gyakran lepi meg a náthavírus. Az immunrendszer olyan, mint egy barométer, híven jelzi, ha „gáz” van.

Ez esetben a mindenre jó sport sem segít, csökkenti ugyan a szívbetegség kockázatát, de nátha ellen nem jó, sőt kifejezetten rossz! Az élsportolók sokkal gyakrabban náthásak, mivel a megfeszített erőpróba valójában: stressz, ami azt üzeni ősi viszonyokra programozott agyunknak, hogy nagy veszély, élet-halál küzdelem folyik ott kint – agyunk persze nem tudja, hogy mi ezt sportnak nevezzük.

Megelőzhető-e tehát a nátha? Ha szent ember vagy, és reggeltől estig meditálsz, csökkenteni tudod magad körül a stresszt, akkor igen. (A rendszeresen relaxálók nyálában sokkal magasabb az ellenanyagszint, mint a zaklatott életűekében.) Emellett vannak immunserkentő anyagok, például fokhagyma kapszula, cink, echinacea, és persze pár ezer mg C-vitamin, utóbbiból az előírt napi adag (60 mg) maximum a skorbuttól mentene meg, a náthától semmiképp!

(A teljes cikk a www.tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.)

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!