Keresés
Close this search box.

Előkészületek a tavaszi sportszezonra

//

Tavasszal sokan belevágnak a szabadtéri sportokba, főként a futóedzésekbe, amelyek azonban felkészülés nélkül akár sérülésekhez is vezethetnek. Tekintsük át, mire kell figyelnünk, hogy a sport valóban örömet és testünk épülését szolgálja!

Az edzés lényege minden esetben, hogy a szervezet egy stresszhatásnak van kitéve, amelyhez egyre jobban alkalmazkodva javul a teljesítőképessége. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy betartsuk a fokozatosság elvét, ismerjük saját korlátainkat és megtartsuk a terhelés- pihenés helyes arányát.

Mivel a terhelés hatására lemerülnek a glikogénraktárak, roncsolódnak az izomrostok, megbomlik a szervezet elektrolit- és folyadékegyensúlya, romlik a perifériás vérkeringés és besűrűsödik a vér, mindenképpen szükség van regenerálódásra, ezen folyamatok megfordításához. Már 1-2 nap is elég lehet arra, hogy feltöltődjenek az energiaraktárak, így érdemes ezt kivárni, amíg újra laza izmokkal, kipihenten nekivágunk a sportnak, kocogásnak, futásnak.

Bemelegítés és levezetés

Az edzések előtt a bemelegítés nem csak azért fontos, hogy lazábban vegyük az akadályokat, de a sérülések esélyét is jelentősen csökkenthetjük ez által. Kezdő futóknak például ajánlatos bemelegítésként lendületesen gyalogolni, később ezt a lassú kocogás válthatja fel. Így serkentjük a szívműködést, a vérkeringést, a légzést, emelkedik az izomhőmérséklet, a hajszálerek pedig kitágulnak.

A fájós térdet kímélni kell!

A térdfájdalom hátterében leggyakrabban a porckopás áll, amelynek fennállása esetén mindenképpen tehermentesíteni kell a térdet. Ez azt jelenti, hogy olyan sportot ajánlatos űzni, amely nem terheli nagyon az ízületi porcot, szalagokat, de erősíti a térd körüli izmokat.

Elsősorban ilyen az úszás, amely során érdemes felváltva gyors- és hátúszásban edzeni. A mellúszás azért nem ajánlott, mert az egy kicsit csavarja a térdízületen belüli szalagokat. A biciklizéssel és az ugrálós edzésekkel is csínján kell bánni, hiszen ezek ugyanolyan terhelést jelenthetnek, mint a futás. Szóba jöhet a tai csi és a mediball, amelyek finom hullámmozgásukkal kifejezetten kíméletesek és javítják az ízületi porc tápanyagellátását. A jóga, a pilates, a body art is remek választás lehet, ha illik a személyiségünkhöz a meditatívabb mozgásforma, és ha kihagyjuk a térdeplő gyakorlatokat. Esetleges ízületi panaszaink kivizsgálásában, az állapotunknak megfelelő életmód és mozgásforma kiválasztásában kérjük szakorvos közreműködését.

Dr. Dobos Márta
ortopéd szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!