Keresés
Close this search box.

Fokhagyma megfázás vagy vámpírok ellen?

//

A fokhagymáról sokaknak a vele fűszerezett hús, vagy a fokhagymás pirítós illata jut eszébe, pedig régen – pestistől a megfázásig – mindenre kipróbálták e gyógyító növényt. Néhány dologban talán tévedtek a középkori orvosok és regényírók: például, igazi vámpírok hiányában, a vámpírokra gyakorolt hatására sincs tudományos bizonyítékunk.

Fokhagyma
megfázás vagy vámpírok ellen?

Sok területen azonban, valóban értékes gyógynövény, melynek jótékony hatását főként kéntartalmú komponensei – az alliin és allicin – magyarázzák. Ha az általunk zöldségek és gyümölcsök antioxidáns-tartalmának gyors meghatározására, összehasonlítására kifejlesztett tesztcsíkot bedörzsöljük fokhagymával, az igen hamar a legkékebb színét mutatja, jelezve az antioxidánsok jelenlétét.

A fokhagymát a szív- és érrendszer gyógyításán túl, az antibakteriális és a gyomorfekély ellenes hatása miatt is értékelik. Szemölcsök irtására – a vérehulló fecskefű mellett – az egyik legkedveltebb népgyógyászati szer. Egy szeletét a szemölcsre téve, ragtapasszal rögzítve, néhány nap alatt sikert érhetnek el a szemölcs eltávolításában.

Donald J. Lisk, a Cornell University kutatójának a Nutrition and Cancer című folyóiratban 1993-ban megjelent cikke szerint, a nagy szeléntartalmú talajon termesztett fokhagyma a daganatos megbetegedések kezelésében és a pajzsmirgy hormontermelésének javításában sokkal hatásosabbnak bizonyult, mint szelénhiányos területek esetében. A szelén pajzsmirigyhormonra gyakorolt hatása mellett jól ismert a haj és köröm állapotára, a spermatermelésre és az immunrendszer működésére gyakorolt hatása. A mikotoxinok, az ólom- és a higanymérgezés hatásának csökkentésében a szelén kiválóan alkalmazható hatóanyag-komponens.

A fokhagyma saját vizsgálataink szerint is, a szervetlen szelén sókat jó hatékonysággal alakítja át szerves szelén vegyületekké, főként szeleno-metioninná. A szelénnel foglalkozó kutatóknak óhatatlanul is, gyakran jut eszükbe a fokhagyma, mivel a szelén gáz halmazállapotú vegyülete – a hidrogén szelenid is – kifejezetten fokhagyma szagú.

Dr. Prokisch József
egyetemi docens, Debreceni Egyetem

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!