Keresés
Close this search box.

Hogyan előzhetjük meg a télvégi betegségeket?

//

A téli – kora tavaszi nedves, hideg időszakban újra gyakoribbá válnak a megfázások, fertőzések, melyeket szeretnénk megúszni, ám gyakran épp apróságokkal, mindennapi szokásainkkal ártunk a legtöbbet. Mit tegyünk, és mit ne, hogy könnyebben átvészeljük a náthás, influenzás időszakot?

Hogyan előzhetjük meg
a télvégi betegségeket?

A Tufts University kutatói szerint, a tipikus, magas zsírtartalmú nyugati étrend hatására romlik az immunrendszer működése. Kevesebb zsír fogyasztásával javult a fertőzések elleni védekezésben fontos szerepet játszó T-sejtek működése.

A Tel-Aviv University kutatói felfedezték, hogy a krónikus stressz nem csupán gyengíti az immunrendszert, de az immunerősítést célzó gyógyszeres terápiák hatékonyságát is csökkenti. A folyamatos, fel nem dolgozott stressz többek között alvászavart okoz. A stressz és alvászavar együtt a hormonháztartás felborulásához vezethet.

Kutatók emellett azt is megállapították, hogy a magányos emberek, főként idősek szervezete gyengébb immunválaszt produkál.

A baráti és párkapcsolatoknak fontos szerepük van az érzelmi elfojtások megelőzésében. A bennünk rekedt düh, harag és szomorúság ugyanis negatívan hat az immunrendszerre. Egy viszonylag friss japán vizsgálat szerint, a környezeti stressz (pl. zajártalom) is csökkenti az immunrendszer működését.

Mit tegyünk tehát?

Ne hanyagoljuk el tehát társas kapcsolatainkat! A beszélgetések segítenek a stressz leküzdésében, de szüntessük meg a háttérzajt, a háttér-tévézést, rádiózást. Ne fogyasszunk alkoholt, kivétel a max. napi 1dl jó minőségű vörösbor, melyet érrendszeri terápiának is tekinthetünk.

Illesszünk napirendünkbe a stressz levezetését célzó sportot, úszást, sétát, vagy olvasást, egyéb, számunkra megfelelő tevékenységet, de ne feledkezzünk el a minimum 7 órás pihentető alvásról sem!

Prof. Balázs Csaba
immunológus, endokrinológus főorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!