Keresés
Close this search box.

Kezeletlen nátha szövődményekkel

//

A téli időszakban gyakori náthás, meghűléses tüneteket hajlamosak vagyunk félvállról venni, pedig az elhúzódó panaszok komoly szövődményekkel járhatnak.

Kezeletlen nátha szövődményekkel

A nátha, vagy egyéb felső légúti gyulladás következtében orrüregi gyulladás jöhet létre. Ilyenkor a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, nyálkahártya bélelésük megduzzad, az üreg szellőzése gátolttá válik. A váladék így nem tud kiürülni, és a felgyülemlett nyálkában baktériumok szaporodnak el. A melléküregben fokozatosan gennygyülem keletkezik. A betegek számára mindebből a fejfájás, az arc feszítő fájdalma érzékelhető.

Kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt heveny melléküreg-gyulladásnál a folyamat fokozatosan krónikussá válhat. Polipok alakulhatnak ki, melyek egy idő után orrlégzési akadályt képeznek. A gyulladás miatt állandósult garat felé hátracsorgó váladékozás tartós köhögést, hörghurutot okozhat, asztmás betegség esetén pedig fokozhatja a panaszokat.

A terápia során elsődleges feladat, hogy ne a tünetet, a köhögést akarjuk megszüntetni, hanem annak kiváltó okát. A legfontosabb a nagy mennyiségű váladék eltávolítása, melyet tengeri sós orrspray-k, orrmosók orrcseppek, használatával segíthetünk. Az ún. „lohasztó” orrcseppek is sokat segíthetnek a betegség heveny fázisában, hosszú távú alkalmazásuk esetén azonban károsodhat a nyálkahártya és fennáll a hozzászokás veszélye is.

Az orrmelléküregekben egészséges körülmények közt termelődő nyákot a nyálkahártyán jelen lévő mikroszkopikus méretű csillók továbbítják az orrüregbe, majd innen hátra a garat felé. Gyulladásos állapotban azonban a normálisnál nagyobb mennyiségű váladék termelődik, ami már a betegek számára is érzékelhető, illetve egyben a krónikus köhögés okozója is lehet. A nátha és egyéb fertőzések mellett a gyulladás kialakulhat allergiás nátha, orrpolipózis, reflux, vagy orrsövényferdülés esetén is. Emiatt a megfelelő terápia csak alapos kivizsgálás, a szervi elváltozások kizárása után kezdhető meg.

dr. Balogh Katalin
allergológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!