Lúgosítsunk „zöldekkel”!
Ismert tény, hogy a tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) lebontása nem más, mint fokozatos oxidáció. Ennek során szerves savak (tejsav, citromsav, almasav stb.), majd végül szén-dioxid képződik, ami vízzel (szervezetünk jelentős része víz!) illékony szénsavat alkot, mely a tüdőn keresztül távozik. Vannak olyan savak (pl. foszforsav, húgysav, oxálsav, bizonyos aminosavak), amelyek viszonylag hosszú ideig visszamaradnak a sejten kívüli térben, vagy a véráramba jutnak.
Emiatt olyan anyagcserezavarok alakulhatnak ki, amelyek hosszú távon az emésztő-, kiválasztó- és légzőszervek megbetegedéseit okozhatják. A tüdő, a vér, a vese és a gyomor sajátságos sav-bázis egyensúlyi állapota biztosítja a szervezet összehangolt működését. A túlzott mennyiségű és energiában gazdag ételek fogyasztása azonban, előbb-utóbb „savasodás” kialakulásához vezet. Célszerű emiatt minél több káliumban, magnéziumban és kalciumban gazdag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, melyek lúgosító hatása az anyagcsere-folyamatokban jelentősen ellensúlyozza a fokozott savtermelést.
A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozáson és megfelelő vízpótláson kívül különféle gyógynövények is segíthetnek a szervezet sav-bázis arányának javításában. Erre a célra különösen alkalmas a magas vitamin és antioxidáns tartalmú búzafű, árpa, zabfű, lucerna, zöldtea, petrezselyem, bazsalikom és festőmályva, melyeknek kálium-, magnézium-, réz-, mangán-, molibdén- és cinktartalma is jelentős.
Prof. Dr. Szabó László Gy.
ny. egyetemi tanszékvezető tanár