Keresés
Close this search box.

Mit kínál a természet patikája meghűlésre?

//

Télvégén még mindig sok kellemetlenséget okozhatnak a felső légúti panaszok. A gazdag és értékes hazai gyógynövénykínálatot érdemes még idejében, megelőzésként segítségül hívnunk, de a már kialakult tünetek enyhítésében is számíthatunk rájuk. Lássuk, melyek ezek?

Amint télvégén, a fagyok után az idő enyhébbre, nedvesebbre fordul, ismét tömegessé válnak a meghűléses betegségek, melyek főként a légúti nyálkahártyát érintik. Annak erősebb lehűlése, ellenálló képességének csökkenése esetén, az ott mindig jelenlévő vírusok és baktériumok közül a patogének elszaporodnak és hurutot okoznak. A leggyakoribb nátha (rhino) vírus enyhébb lefolyású gyulladást, míg az influenzavírusok komolyabb lázas megbetegedést okozhatnak.

Az izzasztó hatású növényi drogok – például a bodza és hársfa – a káros anyagcseretermékek eltávolítása útján növelik a védekező képességet.

Az orr nyálkahártyáját érintik elsőként a légúti gyulladások. A kialakult náthát, tüsszögést, ingerköhögést és rossz közérzetet illóolajok alkalmazásával – például borsmenta, eukaliptusz, fenyő – párologtatással, inhalálással, bőséges folyadékbevitellel (gyógynövényteák) enyhíthetjük. Az illóolajok egyes komponensei a hidegérző receptorokra hatva, ezeket összehúzzák, így javul a felső légutak átjárhatósága, csökken az ödéma, másrészt fertőtlenítő hatásuk a gyulladás tüneteit is mérsékli. Ezen felül a mentol-tartalmú illóolajok gátolják a köhögést kiváltó légúti receptorokat, és stimulálják a hideg-receptorokat is. Fontos tudnunk, hogy 3 év alatti gyermekeknél ezek nem alkalmazhatók!

A gyulladás továbbterjedhet a torok- és a garat nyálkahártyájára is, ahol kaparó, égető érzés jelentkezik. A gyulladást adsztringens hatású gyógynövényekkel, öblögetéssel – például cserszömörce, párlófű, zsálya, kakukkfű – mérsékelhetjük. A zsálya levél és a kakukkfű cserzőanyagaik mellett baktériumölő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Görcsös, száraz köhögés csillapítására igen hatékony a kakukkfű, illetve egyes nyálkatartalmú gyógynövények (pl. orvosi zilizgyökér, útifű és papsajt levél), melyek a gyulladt nyálkahártyát bevonva csökkentik a köhögési ingert.

Váladékos köhögésnél a kezelés célja a letapadt nyálka fellazítása és kiürítésének megkönnyítése, melyre szaponin és illóolaj tartalmú gyógynövényeket alkalmazunk: borostyán levél, kankalin gyökér, szappangyökér, édesgyökér, ánizs, kakukkfű stb. Az illóolaj komponensek a hörgőkben antibakteriális hatást is kifejtenek.

A meghűléses és a fertőzéses eredetű légúti megbetegedések tünetei általában egyszerre több helyen jelentkeznek, ezért intenzitásuk csökkentése és a gyó-gyulás meggyorsítsa érdekében célszerű a készítményeket egyidejűleg alkalmazni. Előzzük meg a fertőzés terjedését, legyünk tekintettel a környezetünkben lévő emberekre, tartsuk be a szükséges higiénés szabályokat!

Prof. Dr. Kéry Ágnes
a Magyar Fitoterápiás Társaság elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!