Keresés
Close this search box.

Vörös színű szíverősítők

//

A flavonoidok, illetve bioflavonoidok elnevezés egy vegyületcsoportot jelöl, melynek tagjai hasonló kémiai alapvázzal rendelkeznek, és amelyek főként gyümölcsök és zöldségek héjában, magjában találhatók meg. Egyre gyakrabban hallunk róluk, de miért is fontosak számunkra ezek az anyagok?

Vörös színű szíverősítők

1936-ban Szent-Györgyi Albert és Rusznyák István elsőként mutatták ki, hogy a citrusfélékből származó két flavonoid (rutin és naringenin) csökkenti a kapillárisok törékenységét és permeabilitását, azaz áteresztőképességét, ezért először a rutint P-vitaminnak nevezték el. Időközben azonban a tudomány több ezer hasonló vegyületet izolált, számuk mára túllépte a nyolcezret.

A növények a saját immunvédelmükhöz termelik a flavonoidokat, amik védelmet nyújtanak a kártevőkkel, vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal és az UV-sugárzással szemben. Szerepet játszanak a növény ízének és színének kialakításában, emellett az emberi szervezetben vitaminszerű hatást fejtenek ki.

Másrészt a flavonoidok gyulladáscsökkentő és immun-moduláns tulajdonságai is jelentősek a daganatos elváltozások kialakulásának megelőzésében.

E hatóanyagok fogyasztásával csökkenthető a környezeti hatások által szervezetbe kerülő, valamint az ott keletkezett oxidatív szabadgyökök romboló hatása, védve ezzel a sejteket, biztosítva azok zavartalan működését. Tehát kiemelkedő fontosságúak a megelőzés szempontjából.

Érdekes azonban, hogy a cseresznye húsának fogyasztása mellett a szára is jótékony hatással van az emberi szervezetre. Számos tanulmány kimutatta, hogy a szomolyai cseresznyeszár fogyasztása kifejezetten jó hatással van szívritmuszavar (tachicardia) kezelésére, szívizomzat-erősítő tulajdonsága révén. (x)

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!