Keresés
Close this search box.

A mozgás szabadsága

//

Világszerte növekszik a főleg nagyízületeket érintő (térd, csípő) kopásos betegségek gyakorisága. Ez összefüggésbe hozható a fejlett országokban a születéskor várható élettartam növekedésével, a népesség elöregedésével, ami általános jelenség. Mindez nem ok arra, hogy lemondjunk a mozgásról, hiszen a mozgás, maga az élet!

A betegség több mint egyszerű porckopás, „osteoarthritis”(OA) az orvosi terminológia szerint, ami azt jelenti, hogy a teljes ízület érintett és gyulladásos folyamat is kíséri. A reumatológiai rendeléseken nagyrészt ilyen panaszokkal jelentkeznek a páciensek.

Habár világszerte intenzíven kutatják a betegség okait és a terápiás lehetőségeket, ma sem tekinthető megoldottnak a kórkép gyógyítása. Nem ismert például, hogy a betegség kialakulásában miért játszik olyan fontos szerepet az életkor. Ismeretes ugyanakkor, hogy az öregedés során csökken a porcsejtek anabolikus (szövetépítő) képessége, és megnövekednek a lebomlást elősegítő (katabolikus) folyamatok, melyek bonyolult enzimtevékenység által szabályozottak szervezetünkben.

Ezen gyógyszerek nem jelentettek oki kezelést és kiderült, hogy számos mellékhatást produkálhatnak a hosszan tartó szedés során, ráadásul, inkább elősegítik, mint gátolják a szövetpusztulás folyamatát.

Az utóbbi évek kutatásai a porcvédelemre és a porcsejtek regenerálását elősegítő szerek kifejlesztésére koncentráltak. Egyre nagyobb számban jelentek meg a természetes porc-alapanyagként is ismert amino-cukor készítmények, melyek közül a legtöbb tudományos bizonyíték a glükozamin-szulfát adásának jótékony hatásáról áll rendelkezésünkre.

A glükozamino-glikán vegyületek serkentik a porc-mátrix képzését és egyúttal csökkentik a lebontó, katabolikus enzimek aktivitását. Adásuk hosszútávon is biztonságos, és kevés mellékhatással rendelkeznek. Problémát jelent azonban, hogy ezen készítménynek között vannak kevés terápiás hatást mutatók, s a betegek általában nem megfelelő – túlságosan alacsony – dózisban szedik ezeket. Ismert, hogy a felszívódás sok esetben nem tökéletes, különösen egyes betegségcsoportokban, valamint időseknél, ahol egyébként is romlik a tápcsatornából a felszívódás képessége.

A porcregeneráló szereknek nagyobb szerepet kellene kapniuk a betegség megelőzése és korai kezelése terén! Ma már lehetőség van minél korábbi, a porcpusztulást megelőző stádiumban való alkalmazásukra, hiszen rendelkezésre állnak vény nélkül kapható gyógyszerek és speciális gyógyászati célra szánt tápszerek is.

Így őrizhető meg a mozgás szabadsága, amely meghatározó egyrészt az életminőség szempontjából, másrészt a rendszeres testmozgás hosszú távon lehetőséget biztosít az erőnlét és az optimális testalkat megőrzésére, valamint számos betegség megelőzésére, elkerülésére is.

Dr. Sándor Edit
orvos-igazgató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!