Keresés
Close this search box.

A testsúly rendezése esélyt ad a gyermekáldásra

//

Ki lehet jelenteni, hogy az elhízás összefügg a meddőséggel, különösen, ha a testsúlyproblémák miatt úgynevezett PCOS (policisztás ovárium szindróma) is kialakul. Tekintsük át az összefüggéseket és a megoldási lehetőségeket!

Ha felborul a hormonok egyensúlya

A PCOS (policisztás ovárium szindróma) betegség előfordulása igen gyakori, megközelítőleg a nők 5-10%-a lehet érintett. Bár elnevezése csupán a petefészek (ovárium) betegségére utal, mégis számos egyéb eltérés is áll hátterében, melyek szerteágazó tüneteket produkálnak.

A rendszertelen vagy hiányzó peteérésen és menzeszen kívül apró ciszták jelenhetnek meg a petefészekben, pattanásossá válhat a bőr, emelkedhet a vér inzulinszintje, megnövekedhet a szőrzet az arcon és a testen, előfordulhat hajhullás, esetleg férfias jellegű kopaszodás, emellett fokozódhatnak a testsúlyproblémák is.

A betegség kialakulásában döntő szerepet játszanak az örökletes tényezők, de számos bonyolult mechanizmus is befolyásolja ezt. Így például az első menstruációs ciklus jelentkezését megelőző és követő hormonális változások, az anyai eredetű, méhen belüli androgén túlsúly (a mellékvesék által termelt, férfias nemi jelleg kialakításáért felelős hormonok), ami hozzájárul mind az agyalapi mirigy, mind a petefészkek, mind a mellékvese hormontermelésének tartós elhangolódásához. Van azonban egy olyan tényező is, amely életmóddal befolyásolható: ez pedig nem más, mint az elhízás. Ez ugyanis nem csak a PCOS következménye, de kiváltó oka is lehet.

Amin változtatni lehet

A University of Iowa Hospitals and Clinics kutatói olyan kórosan elhízott nőket vizsgáltak, akik a PCOS miatt meddőséggel küzdöttek, de szerettek volna gyereket. Azoknak a hölgyeknek, akik ennek érdekében gyomor bypass műtétnek vetették magukat alá, az átlagosan 52-es testtömegindexük 60%-kal csökkent, 82%-uknak helyreállt a normális menstruációja és közel 80%-uknak megszűnt a 2-es típusú cukorbetegsége. Ráadásul a nők a műtétet követő 3 éven belül várandósak is lettek.

Fontos az életmódváltás

Azon nőknek, akiknél nem extrém mértékű az elhízás, nincs szükség műtéti megoldásra. Részükre egy tudatosan felépített, és következetesen betartott életmódprogram jelentheti a megoldást, melynek első lépése a szervezet alapos méregtelenítése. Az optimális testsúly elérését és hosszú távú megtartását koplalás, éhezés helyett személyre szabott diétával és mozgásprogrammal érhetjük el. Mindez az ideális alak visszanyerésén túl, „mellékhatásként” segíti az optimális inzulinszint elérését, az androgén tünetek javulását és a meddőség kezelését, valamint csökkenti a metabolikus szindróma és a cukorbetegség kockázatát is.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!