Keresés
Close this search box.

Előzzük meg a herpeszt!

//

Csaknem minden 3. ember fertőzött a herpesz vírus valamelyik fajtájával. Leggyakoribb és szerencsés eset az ajakherpesz, amely bár fájdalmas és csúnya, ám közel sem olyan kellemetlen, mint a szem kötő- és szaruhártyáján, vagy a nemi szervek tájékán megjelenő hólyagok. Tekintsük át, milyen lehetőségeink vannak a megelőzésre és kezelésre!

Előzzük meg a herpeszt!

A herpesz vírus aktiválódását elsősorban az immunrendszer gyengülése, valamint láz, stressz, testi-lelki traumák, gyomorrontás, meghűlés, leégés, esetenként a menstruáció, illetve különböző hormonális változások válthatják ki. Kézenfekvő tehát, hogy a megelőzés és kezelés legfontosabb láncszeme: az immunrendszer erősítése.

Napi 2000 mg C-vitamin akár megelőzésként, akár a kialakult hólyagok gyógyulási idejének lerövidítésére elegendőnek bizonyul. Ugyanígy jótékony hatásúak a bioflavonoidok napi 1000 mg mennyiségben. Klinikai tanulmányok szerint az orálisan szedett cinkkel (napi 50 mg) bizonyítottan csökkenthető a herpesz gyakorisága, a tünetek mértéke és lefolyásának hossza.

A vírus szaporodásának gátlására, a kiújulás gyakoriságának csökkentésére, a tünetek mérséklésére sikeresnek bizonyul az argininban gazdag ételek (csokoládé, mogyoró, mandula, diófélék) kerülése, és a lizin aminosav-tartalmú élelmiszerek (zöldségek, hüvelyesek, halak, baromfi) minél bőségesebb fogyasztása, vagy a lizin egyéb forrásból való bevitele.

Ez az étrendi ajánlás abból a kutatásból fakad, amely laboratóriumi körülmények között kimutatta a lizin vírusölő hatását: gátolja ugyanis az arginin működését. A vizsgálatok alátámasztották, hogy a herpesz vírus szaporodása az arginin megfelelő mennyiségétől és a lizin alacsony szintjétől függ. A kutatás során a vizsgálati személyek napi 3x1000mg lizint kaptak, és nem ehettek csokoládét, mogyorót és zselatint. Hat hónap elteltével a kezeltek 74%-a nagyon hatékonynak minősítette a lizint, míg a placebo csoportban a javulási arány csak 28% volt.

Fentieken kívül kezdetben enyhíthetjük a tüneteket jegeléssel és a citromfű koncentrált kivonatával is. Ne feledjük, a herpesz egészen a gyógyulás végéig fertőz, kerüljük tehát a bőrérintkezést és a közös pohár használatát!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!