Keresés
Close this search box.

Ételallergia az oviban és iskolában

//

Gyermekeknél a különböző ételek fokozatos bevezetésével, egyre több mindenről derülhet ki, hogy panaszt, allergiát okoz, így a szülő törheti a fejét, hogy mit tegyen. Amíg a kisgyerek otthon van, édesanyja külön főzhet neki, de mi történik, amikor óvodába, majd iskolába kerül?

Ételallergia az oviban és iskolában

Az ételallergia egyetlen kezelési módja a kizárásos diéta, vagyis az érintettnek tartózkodnia kell az allergén összetevőket – például tejet, tojást, szóját, halat, epret vagy mogyorót tartalmazó ételek fogyasztásától. Az ételallergiás gyermekek ellátása speciális gondoskodást igényel a szülő részéről, ami 3 éves kor alatt, otthoni körülmények között még meg is oldható. A nehézséget az jelenti, ha a gyermek közösségbe, óvodába, iskolára kerül, ahol a menzán nem biztosított a speciális igényeknek megfelelő étkeztetés.

Az óvodák, iskolák többsége nincs felkészülve a speciális táplálkozási igényű gyermekek ellátására. A szülők ezért többségében a hét elején áttanulmányozzák a heti étlapot és szükség esetén külön készítik el az aznapi fogásokat. A gyermekek számára az a legjobb megoldás, ha szülői segítséggel, társaikhoz hasonlóan, ők is az étlapon szereplő ételt fogyaszthatják, de annak otthon, házilag – gluténmentes liszttel vagy laktózmentes tejjel, allergénmentes összetevőkkel – készült változatát.

Így sem állhatunk folyton a gyermek mellett a nap minden percében, ezért fontos, hogy a szülő tájékoztassa a gyermeket napközben gondozó óvónőket, tanítókat a gyermek ételallergiájáról, az étkezési tudnivalókról.

Fontos, hogy életkorának megfelelően a gyermeket is tanítsuk meg arra, mely ételeket kell kerülnie.

Vásárláskor mindig tanulmányozzuk át az összetevők felsorolását, hiszen ma már kötelező feltüntetni minden allergizáló összetevőt. Ne kockáztassunk! Az allergének már egészen kis mennyiségben történő fogyasztása is súlyos mellékhatásokat okozhat. Kisebb gyermekeknél hasznos lehet, ha az allergiára figyelmeztető karszalagot hordanak, vagy az uzsonnás dobozra ragasztunk figyelemfelhívó matricát. Ne essünk kétségbe, ha gyermekünket meghívják egy születésnapra! Készítsünk részére otthon allergénmentes süteményt, vagy vásároljunk egy szelet glutén-, tej- vagy laktózmentes tortát, amit aztán a többiekkel együtt elfogyaszthat.

A legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy a gyermek allergént tartalmazó ételt fogyaszt. Készüljünk fel az ilyen esetekre is! Ismerjük az allergiás reakció jeleit, melyek az étel fogyasztását követően néhány perccel, vagy órával később is jelentkezhetnek. Ha a gyermeken kiütések, bőrpír jelentkezik, esetleg a szájában tapasztal égő, viszkető érzést, nyelve, ajkai megduzzadnak, hányinger, hányás, hasmenés, rossz közérzet alakul ki, azonnal hívjunk orvosi segítséget.

A kezdetben enyhének látszó tünetek rövid időn belül súlyos, akár életveszélyes állapot kialakulásához is vezethetnek. Az enyhébb tünetek többnyire antihisztamin készítményekkel jól enyhíthetők, a súlyos allergiás reakciók gyors kezelésére az orvos epinefrint ad.

Az ételallergia nagymértékben átalakíthatja a család életét, nemcsak a főzési szokásokat, de a szabadidős programok kivitelezését is. Rendezzük úgy a konyhai polcokat, hogy a gyermek csak az ő számára biztonsággal fogyasztható ételekhez férjen hozzá! Ne keltsünk a gyerekben betegségtudatot, de tanítsuk meg, mely ételeket nem eheti semmilyen körülmények között! Próbáljunk ki a gyermek bevonásával új ízeket. Ne a lemondásra helyezzük a hangsúlyt, tegyük színessé, érdekessé az ő számára készített ételeket.

Jó hír: a statisztikák szerint, a gyermekek közel 95%-ánál az évek múlásával megszűnnek az ételallergiás tünetek, így minden változtatás csak átmenetileg szükséges.

Ezt igazolja az is, hogy felnőttek körében az ételallergia előfordulása sokkal ritkább, mindössze 1-2%-ra tehető.

Dr. Hidvégi Edit
gyermek gasztroenterológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!