Keresés
Close this search box.

Ha fáj a pocak

//

A csecsemők és kisgyermekek számára minden életkorban biztosítanunk kell az optimális anyagcserét. A kezdeti időszakban esetleg előforduló hascsikarás és puffadás enyhítésére használjunk szelíd módszereket!

A panaszok megelőzésére különösen jól bevált a gyulladás- és simaizomgörcs-oldó hatóanyagokban gazdag kamillavirág és édesköménytermés keverékéből készült tea fogyasztása.

Az orvosi székfű, azaz kamilla illóolajat is szolgáltat. A kék színű illóolaj fő hatóanyaga, a matricin, vízben jól oldódik, nemcsak simaizom-görcsoldó, hanem gyulladáscsökkentő is.

A másik illó alkotóelem a biszabolol. Ez a hatóanyag és oxidja kifejezetten gyulladáscsökkentő. E hatóanyagok mennyisége annál több, minél frissebben gyűjtik a drogot szolgáltató virágzatokat. Ha jó kamilla illatú a tea, akkor hatóanyagokban is gazdag. Még egy harmadik görcsoldó hatóanyagot is megnevez a szakirodalom, a spiroétert. A tea tartalmaz nem illékony és vízben szintén jól oldódó hatóanyagokat is. Flavonoidjai – az apigenin-, luteolin- és patuletin-glikozidok – bizonyítottan görcsoldók. A görcsoldó összhatást még tovább fokozzák a nyelves virágokban található kumarinok.

Szerencsés kombináció, hogy az édesköménytermést is tartalmazó keverék nemcsak kellemesebb ízt biztosít a kisgyermekek számára, hanem előnyösen egészíti ki a kamilla görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatását. A felelős hatóanyag az illóolajból származó anetol.

A teafolyadék adagolása mindig fokozatosan, lassan történjen. A teát frissen készítsük, mivel a pár órás állás kedvezhet a levegőből a teába jutó mikroorganizmusok elszaporodásának.

A keverék haszna abban is megnyilvánul, hogy a gyógynövényekre jellemző görcsoldó vegyületek csökkentik a bélműködés pangása miatt fellépő fokozott gázképződést, ami a baba „megkönnyebbülésével” jár, megszűnik a fájdalom és a sírás.

Prof. Dr. Szabó László Gy.
ny. egyetemi tanszékvezető tanár

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!