Hogyan segíti az OMEGA-3 gyermekeink egészséges fejlődését?

//

Az utóbbi években számos nemzetközi tanulmányból kiderült, hogy az omega-3 zsírsavak – különösen az EPA és a DHA – melyek nagy mennyiségben találhatók a hidegvízi, mélytengeri halak húsában – nélkülözhetetlenek a gyermekek egészséges fejlődéséhez.

Hogyan segíti az OMEGA-3 gyermekeink egészséges fejlődését?

Több klinikai teszt is kimutatta, hogy azoknak a gyermekeknek, akik anyatejen nevelkedtek, jobb a problémamegoldó képessége és magasabb az IQ-ja, mint azoknak, akik csak tápszert kaptak. Ennek oka, hogy az anyatej omega-3 zsírsavakat, többek között DHA-t is tartalmaz, amely az agy szerkezeti részét képezi. Amikor a csecsemők az első 4 hónapban olyan tápszert kaptak, amelyhez DHA-t és egyéb többszörösen telítetlen zsírsavat adagoltak, akkor a 18. hónapra jelentős mentális fejlődés volt megfigyelhető!

A várandós édesanya azzal segítheti születendő gyermeke egészséges fejlődését, ha a terhesség ideje alatt rendszeresen tengeri halat vagy halolaj készítményt fogyaszt.

Ezzel „két legyet üthet egy csapásra”: biztosíthatja a magzat agyfejlődéséhez nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, és elkerülheti a szülés utáni depressziót is, melynek oka a várandósság alatt és a szülés után az anya szervezetében jelentősen lecsökkent DHA és EPA szint. Ráadásul, szülés után az anyatej így megfelelő mennyiségű DHA-t és EPA-t tartalmaz majd, ami segíti a csecsemő egészséges fejlődését.

A viselkedési problémás, hiperaktív, olvasási zavarokkal és tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek vizsgálata gyakran kimutatta az EPA és DHA zsírsavak hiányát. Ilyen esetekben halolaj fogyasztása sokat javított az állapotukon.

Az asztmás és ekcémás gyermekek vérében ugyancsak nagyon alacsony omega-3 szintet mértek. Egy klinikai teszt során Eskimo-3 természetes stabil halolajat adtak asztmás gyerekeknek, és 6 hónap múlva jelentős javulást értek el.

Ismert, hogy a környezetszennyezés következtében a tengerek és az édesvizek halaiban gyakran előfordulnak egészségre káros anyagok, ezért különösen fontos, hogy várandósok és gyermekek megbízható (tisztított), természetes, stabil halolaj készítményt fogyasszanak!

Forrás: Prof. Dr. Tom Saldeen (Svédország) – „Omega-3 and children” c. tanulmány

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!