Keresés
Close this search box.

Hormonjaink hatása a bőrre

//

Hormonjaink nagyon finom, érzékeny rendszerben működve irányítják az egész szervezet folyamatait. A hormonokat termelő belső elválasztású mirigyek működésének egyensúlyvesztése látható-érezhető tüneteket produkál – ezek legnyilvánvalóbban a bőrön jelentkeznek.

Hormonjaink hatása a bőrre

Bőrproblémákat – a nem megfelelő, enzimhiányos táplálkozáson, bizonyos élelmiszerekre való érzékenységen kívül – a hormonális egyensúlytalanságok is okozhatnak. A teljesség igénye nélkül nézzük meg, egyes hormonok milyen hatást gyakorolnak bőrünk állapotára.

Pajzsmirigy-hormonjaink szintje közvetlenül befolyásolják bőrünket: alulműködés esetén a bőr kiszárad, pikkelyessé válhat, bizonyos területeken narancssárga elszíneződést tapasztalhatunk. Ugyancsak tipikus jel a szemöldökök külső széleinek megritkulása, a körmök töredezetté válása. Túlműködés esetén a bőr erőteljesen izzad, nedves, meleg, sikamlós felületűvé válik, gyakran kipirosodik.

A mellékvese által termelt kortizol hormonnal szoros összefüggésbe hozható az ekcéma (dermatitis) és a psoriasis, a bőr krónikus gyulladása, viszketése, kipirosodása és felhólyagosodása. A krónikus stressz által kiváltott tartósan magas kortizol szinttel is okozhat ilyen bőrelváltozásokat.

Többek között a petefészekben termelődő ösztrogének a hámréteget alkotó keratinocitákra, a bőrben lévő kötőszöveti sejtekre és a pigmentációt biztosító melanocitákra is hatást gyakorolnak. A túl magas ösztrogénszint sejtszintű ödémát, míg kórosan alacsony szintje a bőr és más ösztrogén-érzékeny szövetek kiszáradását okozza.

Ösztrogén hatására a hámsejtek megújulnak, csökkennek a ráncok, javul a bőr rugalmassága, hidratáltsága, fokozódik vérellátása. E célból a szintetikus ösztrogénpótlás mégsem javasolható, annak hosszabb távú mellékhatásai (pl. emlőrák) miatt. A növényi ösztrogének is csak akkor jöhetnek számításba, ha az azt kiegyensúlyozó progeszteron pótlásáról is gondoskodunk!

A progeszteron a női és férfi szervezetben egyaránt fontos kiegyensúlyozó szerepet tölt be. A bőr esetében a progeszteron is felel a bőr elasztikusságáért és vízháztartásáért. Az Amerikai Egyesült Államokban ezért már sok éve alkalmazzák kis dózisban arckrémekben a rugalmasság és a ráncok kisimulása érdekében.

A kezdeti tüneteket követő hónapokban a bőr megvékonyodása, rugalmasságának csökkenése, ráncok megjelenése tapasztalható. A kutatások szerint, ebben az időszakban a bőr vastagsága évente 1,13%-kal csökken. A menopausát követő első 5 évben a kollagén-állomány 30%-a elvész.

Holisztikus hajgyógyászati, természetgyógyászati munkám során gyakran előforduló panasz a hajhullás, férfias és női kopaszodás, zsíros haj, zsíros, pattanásos bőr, májfolt, neurodermatitisz, csalánkiütés, ekcéma, pikkelysömör, rosacea, candida, melyek szintén lehetnek az ösztrogén dominancia – vagyis a progeszteronhiány – következményei.

A hormonegyensúly tanácsadásnál célom a hormonháztartás egyensúlytalanságaiból származó tünetek felismerése, megfelelő vizsgálatainkkal való alátámasztása, illetve – természetes hatóanyagok és módszerek alkalmazásával – azok megszüntetése.

Kis Éva
természetgyógyász, hormonegyensúly tanácsadó,
holisztikus hajgyógyász, skalpdiagnoszta
Info: 06-30/754-5417 www.nicehajgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!