Hormonok okozzák az ínygyulladást?

//

A női hormonháztartás állandóan változik. A hölgyek jobban teszik, ha készenlétben tartják a fogkefét, fogselymet, ugyanis a legújabb kutatások szerint, komoly összefüggés mutatkozik a nők egészségi állapota és az ínygyulladás között.

Hormonok okozzák
az ínygyulladást?

A Case Western Reserve University a fogíny és a nők általános egészségi állapota közti összefüggések vizsgálatára átfogó kutatást szervezett. Közismert, hogy a nők hormonháztartása a korral folyamatosan átalakul, a pubertástól kezdve a menstruációs időszakig, a terhességen át a menopauzáig.

Az Oral Health and Preventive Dentistry című lapban publikált tanulmány szerint, a nők élete során állandóan változó női hormonok megváltoztatják a szájban uralkodó állapotokat is. Könnyebbé teszik a vérzést, szabadabb utat biztosítanak a baktériumoknak, és súlyosbítanak bizonyos problémákat, mint a csonttömeg-vesztés, a koraszülés és a vetélés.

A kutatásban 61 tudományos cikk közel 100 vizsgálatának eredményeit vetették össze azzal a céllal, hogy megállapítsák, van-e összefüggés az ínybetegség és olyan speciális női problémák közt, mint a koraszülés, az osteoporosis, vagy a hormonpótló terápiák mellékhatásai között. Az eredmény határozott igen volt. Ebből következően, nagyon fontos felhívni a nők figyelmét arra, hogy még gondosabban tartsák fenn a szájhigiéniájukat, és rendszeresen ellenőriztessék azt fogorvossal is.

A család higiéniai szokásaiban, különösen a gyermekek tekintetében a nők szerepe alapvető. Megfigyelések szerint, a nők alaposabban foglalkoznak fogaik és fogínyük egészségével, korábban is fordulnak orvoshoz, mint a férfiak, de esetükben – hormonális okokból – a szokásosnál még sűrűbb ellenőrzés indokolt. Az évenkénti fogorvosi vizitet különösen akkor érdemes sűrűsíteni, ha fogínyproblémákat tapasztalnak, illetve, ha éppen hormonális változás alatt állnak, például serdülnek, babát várnak vagy a menopauza korszakát élik.

Különösen a terhesség alatt tapasztalhatnak sokan fog- és ínyproblémákat, amelyeket mindenképpen kezelni kell az állapotromlás elkerülése érdekében. Korábban elterjedt tévhit volt, hogy a várandósság alatt ajánlatosabb elkerülni a fogászati beavatkozásokat, ma már közismert, hogy semmiképp sem szabad halogatni a szükséges kezeléseket. A komolyabb beavatkozásokat természetesen érdemesebb a szülés utánra időzíteni, de az idejében megkezdett kezelés megakadályozhatja a súlyosbodást, illetve megszüntetheti az esetleges gyulladást, fájdalmat.

Fogínygyulladás a fogvesztés hátterében

Míg az ínybetegségek következményei visszafordíthatatlanok, addig megfelelő fogápolással megelőzhető a további romlás. A megoldás alapköve a szájhigiénia, amely minimálisan a napi kétszeri alapos, legalább két percig tartó fogmosásból, valamint a fogközök tisztításából áll – ez utóbbi kitűnően elvégezhető például fogselyemmel. A fogorvos pedig akár orvosi megoldásokkal is megfékezheti a már kialakult gyulladást.

dr. Strémen Zsófia
esztétikai fogszakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!