Keresés
Close this search box.

Kardiomozgással a szív-érrendszeri betegségek ellen

//

A mozgásszegénység és elhízás, illetve az ezek talaján kialakuló betegségek – például magas vérnyomás és cukorbetegség – már a gyerekek körében is egyre riasztóbb méreteket öltenek, s még aggasztóbb képet vetítenek előre a felnőttkori állapot tekintetében.

Már óvodás kortól megfigyelhető, hogy a gyerekek egyre kevesebbet játszanak, mozognak, sportolnak aktívan, pedig egész életre meghatározóak a gyermekkorban kialakult szokások, a fizikai állapot és az aktivitás mértéke.

A European Youth Heart Study 4 ország 4500, 9-15 év közötti iskolását mérte fel, hogy megállapítsák, milyen fajta mozgással, edzettséggel küzdhetők le a későbbi szív- és érrendszeri betegségekhez vezető rizikófaktorok. Ezek a magas vérnyomás, magas triglicerid- és koleszterinszint, az inzulin-rezisztencia, és a hasi bőrredők száma.

Az értékelés fő szempontja az edzettségi szint, melyet a testsúlyhoz viszonyított, időegység alatti maximális oxigénfelvevő képességgel mértek. Ennek optimális – már egészségvédő hatással bíró – értéke 9 éves lányoknál egy perc alatt 37,4 ml oxigén testtömeg-kilogrammonként. 15 éves lányoknál ez az érték 33,0 ml. Fiúknál az optimális érték 9 évesen: 43,6, 15 évesen: 46,0 ml/perc/kg.

Kisiskolásoknál válasszunk a törzsizmokat egyenletesen terhelő, erősítő mozgásformát, úszást, tornát. 9 éves kortól testalkat és lelki adottságok függvényében, jöhetnek az egyensúlyt, koordinációs készséget, önfegyelmet és kitartást javító ügyességi és csapatjátékok, esetleg egy atlétikai vagy küzdősport, amely életre szólóan kialakítva a testmozgás iránti igényt és elkötelezettséget, a fittség, edzettség alapjává válhat.

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!