Keresés
Close this search box.

Kell-e félnünk a hallójárat-gyulladástól?

//

Nem feltétlenül, főként, ha ismerjük megelőzésének módját!

A külső hallójárat egy hajlott, kb. 2,5cm hosszú csatorna, a végét a dobhártya zárja le. Az eleje porcos, majd csontossá válik. A külső, porcos részében lévő faggyúmirigyek termelik a fülzsírt, melynek feladata a bőr bevonása, savanyítása és védelme baktérium ellenes anyagok termelésével. Ha túl sok a fülzsír, elzárhatja a hallójáratot és nagyothallást okoz. Sokszor nyaralás alatt vagy uszodai fürdés közben a fülzsír felázik és megdagad. Ha sokáig nem távolítják el (ez a legkíméletesebben langyos vízzel történő kimosással történik), akkor a szűk, sötét, alig szellőző hallójáratban könnyen megtapadnak és elszaporodnak a kórokozók.

A külső hallójárat bőre a dobhártya felé egyre vékonyodik, így sérülékenyebbé is válik. Közvetlenül a porc-, illetve a csonthártyán fekszik, ahol nincs tágulásra képes bőr alatti réteg, ezért a gyulladás azonnal erős fájdalmat okoz, mert rögtön átterjed a porc- és csonthártyára. Ha a bőrt – például fültisztítóval – felsértjük, vagy a hám fellazult a víztől, vagy erős izzadástól, akkor a bőrön élő, normál körülmények között gyulladást nem okozó baktériumok és gombák elszaporodnak, a fellazult bőr mélyebb rétegeibe is behatolva gyulladást okozhatnak.

Bőrünk „savköpeny”. Ez a savasság véd meg minket a kórokozóktól, mivel a baktériumok és a gombák lúgos közegben szeretnek szaporodni. Az uszodavíz lúgos a klórtól, a legtöbb kozmetikum is lúgos, mindez rontja természetes védekezésünket.

Vannak, akiknek gyakran begyullad a hallójáratuk, ha fürdeni vagy úszni mennek. Ilyenkor a hallójárati csíkozás a legjobb kezelés, esetleg fülcseppek.

Hogyan előzhető meg a fürdőzők hallójárati gyulladása? Először is a felszaporodott fülzsírt ki kell mosni. Cseppentsünk a hallójáratba fürdés előtt paraffint, fürdés után pedig bórsavas cseppet. A paraffin védőréteget képez a bőrön, a bórsavas csepp pedig visszasavanyítja a bőrt fürdés után.

Aki ismeri ezt a betegséget, és állt már órákat várakozva a fülészeten, az hamar megtanulja, hogy fürdés előtt és után egy-egy csepp paraffin, illetve Boramid fülcsepp egyszerű és gyors megoldás.

Dr. Gerencsér Emőke
fül-orr-gégész főorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!