Keresés
Close this search box.

Miért hízunk el?

//

Az elhízás oka nem egyszerűen falánkság, a dolog ennél bonyolultabb. Az emberi szervezetben olyan problémákat idéz elő a tipikus „nyugati étrend”, amitől annak lelkes követői törvényszerűen elhíznak.

Miért hízunk el?

Az elhízás a nyugati táplálkozás okozta komplex anyagcserezavar, amely azonos összetételű, de csökkentett kalória bevitelre nem fog elmúlni! Ráadásul akármeddig nem csökkenthetjük az elfogyasztott kalóriát, mivel a tartós éhezés egyrészt nem természetes állapotunk, másrészt az ebből eredő feszült ingerült lelkiállapot mellett még hiánybetegségeket is okozhat.

Jó okunk van azt állítani, hogy az elhízás valóban betegség, amit a túlsúlyosak nagy részénél nem a túlevés és a lustaság okoz!

Mondhatnánk, hogy a természeti népek azért karcsúak, mert keveset esznek, és sokat mozognak. Sajnos több példa is mutatja, hogy amikor egy természeti nép áttér a nyugati étrendre, az emberek csúnyán elhíznak, és 30-50%-ban cukorbetegek lesznek. Vajon a nyugati étrenddel együtt egyből mohókká és lustákká váltak? Nem hisszük.

Az emberek követik a közegészségügyi és orvosi ajánlásokat. Ha nem követnék, nem lennének zsírfóbiásak, nem sütnének-főznének étolajjal, nem tömnének magukba annyi finomított szénhidrátot, nem szednének annyi koleszterinszint csökkentőt. Pedig az emberek nem akarnak elhízottak lenni!

A táplálkozástudomány és a dietetika totális kudarcát jelzi két tudós, Linda Bacon és Lucy Aphramor 2011-ben megjelent megdöbbentő tanulmánya, melyben az elhízás-válság gordiuszi csomóját egy nagysándori nyisszantással kívánták megoldani. Amellett érveltek, hogy az elhízást nem kezelni kell, hanem elfogadni. Megalapították az Egészség Minden Méretben mozgalmat, s azt bizonygatják, hogy az elhízás természetes állapota az emberiségnek, a túlsúlyos emberek tovább élnek és egészségesebbek. Összefoglalják a különféle fogyókúrás módszerek klinikai vizsgálatait, s rámutatnak azok átmeneti eredményeket követő kudarcára.

A dietetika saját csapdájában vergődik: korábban a zsírt bűnösnek kiáltották ki, szénhidrát fogyasztásra buzdítottak – ezt nem vonhatják vissza, hiszen erre állt rá a mezőgazdaság és az élelmiszeripar is.

A Women’s Health Initiative elnevezésű 8 éves követéses vizsgálatban 20 000 nőn próbálták igazolni a hivatalos étrendi ajánlások igazát. A nőket zsírszegény étrendre állították és a szükségeshez képest átlag 360 kcal-val kevesebbet ettek, ami napi kalóriaszükségletük 20%-os csökkentését jelentette. Ilyen kalóriacsökkentés mellett már az első évben átlagosan 15 kg-ot kellett volna fogyniuk, ám a 8 év alatt átlagban mindössze 10 dkg-ot fogytak, mialatt derékbőségük kicsivel növekedett, azaz veszítettek az izmaikból, és megnövelték hasukon a zsírt.

Miért nem működnek a különféle hivatalosan ajánlott fogyókúrás módszerek? A válasz roppant egyszerű, de többrétű.

Az utóbbi évek kutatásai bebizonyították, hogy a bélflóra összetétele meghatározza, adott mennyiségű ételből mennyi energiát tudunk nyerni. A nyugati étrend olyan baktériumtörzsek elszaporodásához vezet, amelyek túl sok hasznosítható tápanyagot képesek előállítani, ezért ez a típusú bélflóra kisebb fogyasztás mellett is képes fenntartani az elhízást. Ebből láthatjuk, miért reménytelen a nyugati étrend módosítgatásával fogyást elérni.

A bélflóra működését csak a táplálék-összetétel alapvető megváltoztatásával lehet módosítani. Amíg minden étkezés magas inzulinválaszt vált ki, addig az inzulinrezisztencia is fenn fog maradni, ez pedig fenntartja a folyamatos zsírképződést.

A 20. század táplálkozásának történetéből egyértelműen levonható az a következtetés, hogy az elhízást leginkább a finomított szénhidrátok fogyasztásának köszönhetjük. Igen sok vizsgálat hasonlította össze a lowcarb (alacsony szénhidrát, magas zsír és fehérje), illetve a nyugati étrend (alacsony zsír, normál fehérje, magas szénhidrát) fogyasztó hatását. Ezekben a vizsgálatokban gyakran az volt az eljárás, hogy a lowcarb étrenden élők bármennyit ehettek, míg a nyugati étrenden élőknek szigorúan maximálták az ételmennyiséget. Ennek ellenére mindig a lowcarb került ki győztesen.

Az elhízás egyik fő oka tehát a finomított szénhidrát, ezért minden olyan étrend fogyáshoz vezethet, amely ezt nem tartalmazza. A paleolit étrend csak lassan felszívódó, növényi eredetű szénhidrátokat tartalmaz. Több, tudományosan kontrollált vizsgálatban igazolták róla, hogy miközben laktatóbb, gyorsan a testsúly normalizálódásához vezet. Fontos kihangsúlyozni, hogy fogyás alatt csak a zsírok fogyását kell érteni, fehérjedús táplálkozás mellett ugyanis az izomzat nem csökken.

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!