Keresés
Close this search box.

Német találmány a Lyme-kór kórokozójának kimutatására gyorsteszttel kullancsból!

//

A legújabb kutatások szerint, tévedés, hogy télen a kullancsok elpusztulnak! A hótakaró alatt a talajban gyakran plusz fokok vannak, a kullancsok pusztulásához viszont napokig tartó –20 Celsius fok alatti talajhőmérséklet szükséges, ami igen ritka. A globális felmelegedés okán, a téli kemény fagyok hiánya miatt jelentős számban túlélnek a kártevő ízeltlábúak, köztük a kullancsok is.

Német találmány a Lyme-kór kórokozójának kimutatására gyorsteszttel kullancsból!

2011-2012-ben végzett vizsgálataink szerint, a fertőző kullancsok 90-95%-a hordozta a Lyme-borreliosist okozó háromféle baktérium valamelyikét. Az első általában bőr- és mozgásszervi, a második idegrendszeri, míg a harmadik ízületi és mozgásszervi kórképeket alakít ki.

Sokan nem tudják, mit tegyenek, ha zöldövezetben – akár egy városi parkban vagy kertben is – kullancs fúródik a bőrükbe.

Pozitív eredmény esetén jegyezze fel a csípés idejét, forduljon háziorvosához, érdeklődjön a Lyme-kór tüneteiről. A betegség esetleges jelentkezésekor az orvos azonnal célirányos diagnosztikai vizsgálatokat végezhet, gyorsabban kezdheti meg a hatékony gyógykezelést, amivel akár a halálos szövődmények is elkerülhetők!

Ne feledjük, a természet a legolcsóbb és legegészségesebb rekreációs helyszín! A természet adta veszélyektől nem kell félni! Azok elhárítását meg kell tanulni és a mindennapokban alkalmazni kell! Kiránduláskor mindig legyen hátizsákunkban, vagy az autó egészségügyi dobozában kullancs-eltávolító kanál, otthon pedig kullancs-teszt.

Dr. Kapiller Zoltán
a Magyar Kullancsszövetség elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!