Keresés
Close this search box.

Táplálékallergia kisgyermekkorban

//

Csecsemő- és kisgyermekkorban az allergiás megbetegedések leggyakoribb kiváltói az ételek. 3 év alatti gyerekek körében 6-8% gyakorisággal jelentkeznek a különféle tünetek, melyek kezelése mindig egyénre szabottan történik.

Táplálékallergia kisgyermekkorban

Különösen magas (kb. 3%) a tehéntejfehérje-allergiás gyermekek száma. Ezen kívül gyakran okoz panaszokat a tojás, szója, búza, földimogyoró fogyasztása is. A táplálékallergiás tünetek leggyakrabban a bőrön jelentkeznek, a csecsemő- és kisdedkori ekcéma oka az esetek közel 30%-ában táplálékallergia. Szintén gyakoriak a gyomor-és bélrendszert érintő panaszok: görcsös hasi fájdalom, hányás, hasmenés, étvágytalanság, a súlyfejlődés megállása.

Reflux mellett társbetegségként gyakran tejallergia is kimutatható, de csecsemő- és kisgyermekkorban egyes ételek légúti tüneteket is okozhatnak. Legsúlyosabb megjelenési formája az ún. anafilaxia, melyet főként tej, tojás, földimogyoró és hal fogyasztása idézhet elő az arra érzékenyeknél. A gyorsan kialakuló életveszélyes állapot sürgősségi ellátást tesz szükségessé.

A gyermekkorban jelentkező táplálékallergiás tünetek döntő többsége a gyermekek 3-4 éves korára megszűnik, a gyermek kinövi a betegséget. Ebben az időszakban legfontosabb a diéta, az allergén kerülése, ami általában önmagában is tünetmentességet eredményez. Antihisztaminok és szteroidok alkalmazására főként súlyos klinikai tünetek esetén kerül sor.

Allergének az étlapon – A gabonafélék (búza, árpa, rozs, zab stb.) fehérje tartalmának (glutén) emésztése gyakran nehézséget okoz a gyermekek számára. A glutén megfelelő időben történő bevezetésével mérsékelni lehet a „lisztérzékenység” (coeliakia) kockázatát. Anyatejes táplálás mellett, a glutént 17-24 hetes korban, kis mennyiséggel kezdve adjuk, majd az adagokat fokozatosan növelhetjük. Különösen óvatosan járjunk el, ha a családban már előfordult ételallergia, vagy egyéb allergiás betegség! Ez esetben az aller-gizáló összetevőket csak később vezessük be a baba étrendjébe!

Tehéntej allergia szoptatott csecsemőknél is jelentkezhet, az allergén molekulák az anyatejjel is átjuthatnak a gyermek szervezetébe, ilyenkor az anyának kerülnie kell a nagy allergénaktivitású fehérjetartalmú táplálékokat. Mivel a tehéntej gyakran okoz allergiát, fogyasztását 1 éves kor alatt nem javasoljuk. A túl korán megkezdett tehéntejes táplálás a csecsemőknél asztmatikus légúti tüneteket, ekcémát és hasmenést okozhat. Főzelékek készítéséhez 1 éves kor alatt használjunk inkább anyatejet, vagy tápszert.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!