Keresés
Close this search box.

Zavard el a fognyűvő manót!

//

A kisgyermek fogainak egészségét az anya nemcsak a helyes szájápolás megtanításával, hanem kezdetben saját táplálkozásával is befolyásolja.

Már születés előtt, az anyaméhben töltött időszak alatt is befolyásolja az anya táplálkozása a gyermekek fogazatának fejlődését, ezen belül is az utolsó két hónap alatti kalcium-, foszfor-, és D-vitamin-ellátottságnak van nagy jelentősége.

Az újszülöttek és csecsemők számára a majdani fogazat szempontjából is a legideálisabb táplálás a szoptatás. Az anyatejben kiegyensúlyozott táplálkozás mellett – a D-vitamin kivételével – megfelelő mennyiségben megtalálhatóak a fogak fejlődéséhez szükséges tápanyagok. Ezen túl, a csecsemő későbbi fogazatának kialakulását a szopás közben kifejtett aktív izommunka is segíti. Az ún. „cumisüveg szindróma” – vagyis hosszú időn keresztül, cukortartalmú folyadék fogyasztása cumisüvegből az elalvás előtt – nagyon könnyen a fogak korai szuvasodásához vezethet. Különösen káros, ha a csecsemő a gyümölcslével, csecsemőtápszerrel, tejjel stb. teli cumisüveggel együtt kerül ágyba, mivel alvás közben a nyáltermelés – s így a fogak védelme – nagymértékben csökken, az édes folyadék viszont a fogak köré gyűlik, és huzamosabb időre megteremti a fogszuvasodás feltételeit. A sokáig majszolt, fogakhoz tapadó, szénhidrát tartalmú ételek (pl. kenyér) veszélyesebbek lehetnek még a cukoroldatnál is, ami a nyállal hamarabb eltűnik a szájból.

A nyál nemcsak a falatok pépesítésében és a keményítő lebontásában, de az ételekben található savak közömbösítésében is részt vesz. Ezen kívül ásványi anyagokat juttat vissza a fogakba, és gyorsítja a száj ételmaradékoktól való megtisztítását, megelőzve ezzel a fogak romlását. Várjunk tehát legalább két órát az étel- és italfogyasztások között, hogy a nyálnak legyen ideje kifejteni jótékony hatását.

Ezen ismeretek birtokában a szülők már korán törekedjenek a helyes étkezési szokások kialakítására! Már az első tejfogak megjelenésekor kezdjék el a gyermekeket megbarátkoztatni a szájápolással, használják ehhez a koruknak megfelelő, speciális fogkrémet!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!