Keresés
Close this search box.

A csoportos edzés hatékonyabb a diabétesz ellen

//

Cukorbetegek és elhízott emberek találhatnak hatékony ellenszert problémáikra a legújabb kutatások szerint.

A csoportos edzés
hatékonyabb a diabétesz ellen

Az USA felnőtt lakosságának 69%-a túlsúlyos vagy elhízott, így komoly esélyük van a 2-es típusú cukorbetegségre. Ez a drámai szám az utóbbi 15 év „eredménye”. Az amerikai Diabétesz Megelőző Program legújabb kutatásában azt találták, hogy az életmódbeli változtatások sokkal eredményesebbek a súlyvesztés és a BMI csökkentése terén, mint a hagyományos kezelések.

241 elhízott beteget 3 véletlenszerű csoportba osztottak. Az 1. kategóriába kerülők csoportos életmód programban vettek részt, a 2. csoporthoz tartozók önállóan, otthon, DVD-vel tornáztak, a 3. csoport tagjai pedig hagyományos orvosi ellátást kaptak. A résztvevők átlagos testtömeg-indexe kezdetben 32 volt.

A 3 hónapos intenzívebb súlycsökkentő fázist egy 12 hónapos fenntartó időszak követte, így 15 hónap múlva mindhárom csoportnál csökkent BMI-t mértek. Ám, míg a hagyományos orvoslásnál a BMI-változása mindössze 0,9 volt, az otthon tornázóknál 1,6, a csoportosan mozgóknál 2,2 – vagyis 32-ről átlagosan 29,8-ra csökkent. A célul kitűzött 7%-os testzsírcsökkenést a csoportban edzők 37%-a, a DVD-vel tornázók 35,9%-a, míg a hagyományosan kezelt személyeknek csak 14,4%-a érte el.

Tehát mindkét szempontból az életmódváltó csoportok értek el jobb eredményt, főként azok, akik együtt, közösen dolgoztak ezen. A közös cél érdekében végzett csoportos tevékenység mindenképpen motiváló erejű, ahogyan egy személyi edző irányítása is motivál. A hatékonyságot tovább növelheti, ha mindez egy komplex életmódfelmérésre épül, melyben nem csak egészségügyi állapotunkról, hanem fittségünkről is teljes képet kapunk.

Hart Nikolett
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!