Keresés
Close this search box.

A parlagfű védelmében

//

Sokan mondják a parlagfűre, hogy gaz, pedig gaz, csak az emberek között van, mert van rendes ember, meg gaz-ember. A növények között van haszonnövény és gyomnövény, de a parlagfű nem tartozik utóbbiak közé, mint ahogy az ürömfélék családjának többi tagja sem.

A parlagfű védelmében

Még 1973-ban, Lajos atya, lazarista missziós pap beszélgetéseink során elmondta, hogy a régi gyógynövénykönyvek leírják a parlagfű több gyógyító tulajdonságát, de meg is lehet enni, mert sok vitamint tartalmaz. A parlagfű ősi, intelligens növény, mely megóvja a földet a kiszáradástól. Ahol parlagon van egy földdarab, ott elszaporodik, majd fokozatosan átadja helyét más növényeknek.

A Palocsa Egyesület tagjaként, kb. 15 évvel ezelőtt Alcsútdobozon egy több hektáros területet hagytunk szándékosan parlagon, hogy megfigyelhessük, mi lesz ezzel a földdarabbal a természet törvényei szerint. Első évben teljes területét beterítette a parlagfű, második évben már kb. 50%-ban visszaszorult, átadta helyét más növénykultúráknak (lóhere, gyermekláncfű, bojtorján, lósóska, fehér üröm, máriatövis, libatop stb). Harmadik évben kb. 20% alá csökkent a parlagfű aránya, pedig senki sem irtotta. Öt év elteltével az eredeti terület 1-2%-án volt csak parlagfű, tehát a természet maga elrendezi ezt, ha hagyjuk. Fontos, hogy ne törjük fel, ne tegyük tönkre az eredeti növénytakarót, s ha már megtettük, akkor vállaljunk felelősséget az adott terület folyamatos gondozásáért legalább addig, amíg a természet visszahódítja, s az egyensúly helyreáll.

Józan ésszel belátható: nem az a megoldás, hogy kiirtunk mindent körülöttünk, ami virágzik, pollent termel, tehát él. Az sem megoldás, hogy az allergiásokat folyamatosan teletömjük kemikáliákkal, gyógyszerekkel. Vegyszerekkel teli növényeket termesztünk szennyezett levegőben, s mellé gyógyszerekkel kezelt állatokat eszünk. A természetes életmód, a tiszta ételek adnak lehetőséget az egészségre, a túlélésre. A parlagfű irtása helyett erdősávokat kellene telepítenünk az utak, gyárak, légszennyező üzemek mellé! Tudjuk: a törvények megsértése büntetéssel jár, s ez alól nem mentesít a törvény nem ismerete. A természetben e felelősségrevonás egyik formája a betegség.

Lajos atyától tudom tehát, hogy a parlagfű ehető, azóta rendszeresen fogyasztom. A tavaszi zsenge hajtásokat apróra vágom, és rászórom szendvicsre, levesre, kására, főzelékre. A későbbiekre pedig szárított, őrölt fűszerként rakom el.

Veterán dobóatlétaként, a nagyobb versenyek alatt is fogyasztok parlagfüvet a fáradtság csökkentésére, teljesítményem fokozására, s példámat már sok sporttárs és beteg ember követi, eredményesen. Engem tehát nem tudnak megbüntetni a parlagfű nem irtása miatt, én úgy irtom, hogy eszem!

Dr. Weixl-Várhegyi László
életmód és táplálkozási tanácsadó terapeuta,

természetgyógyász, alternatív- és népi gyógyász
konzultáció: www.vitaminstation.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!