Keresés
Close this search box.

A sörhas csontritkulásra is hajlamosít!

//

Az elhízás számos negatív egészségügyi következményét ismerjük, de talán kevésbé közismert, hogy a férfiak sörhasa növeli a csontritkulás kockázatát.

A sörhas
csontritkulásra is hajlamosít!

Minél nagyobb mértékű a hasi elhízás, vagyis minél nagyobb arányú az ún. viszceláris zsír aránya, annál nagyobb az esélye a férfiaknak a csontritkulásra – derült ki a Radiological Society of North America kongresszusán bemutatott tanulmányból. Azoknak a férfiaknak tehát, akik jelentős sörhassal rendelkeznek, nem csak a szív- és érrendszeri betegségek, a magas koleszterinszint, az asztma, alvászavarok, ízületi problémák és cukorbetegség kockázatával kell számolniuk, de a csonttömeg-vesztéssel is. Amerikában ez különösen nagy gond, hiszen 37 millió, 20 évesnél idősebb, elhízott férfiak száma, ráadásul eddig az „erősebb nemet” védettebbnek hitték az oszteo-porózis tekintetében.

A tanulmányban átlagosan 34 éves elhízott férfiakat vizsgál-tak, 36,5-es átlagos testtömeg-index-szel. CT-vel felmérték a férfiak izomtömegét, zsírszázalékát, az alkarjukon végzett másik vizsgálattal (FEA) pedig a csontok erősségét mérték, amely előrevetíti a törések kockázatát. Az eredmények egyértelműen mutatták, hogy a nagyobb hasi zsírokkal rendelkező férfiak csontjai törékenyebbek. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a nagyobb izomtömeg védelmet jelent még akkor is, ha a BMI ugyanolyan magas.

Az összefüggések megértéséhez tudni kell, hogy különböző típusú zsírok léteznek. A közvetlenül a bőr alatt megjelenő zsíron kívül az úgynevezett viszceláris, vagy belső szervi zsírok mélyen az izomszövet alatt találhatók a hasüregben. Ez utóbbinak mennyisége függ a genetikától, az étrendtől és a mozgástól is, túlzott jelenléte pedig számos betegség rizikótényezője.

A vékonyabb testalkatúak sem dőlhetnek hátra, hiszen normál testsúly mellett is magas lehet a viszceláris zsírok aránya, különösen mozgásszegény életmód esetén. A rendszeres mozgás és a megfelelő életmód ugyanis, jobb életminőséget és javuló egészségi mutatókat eredményez. Kevesebb és később jelentkező betegséggel kell majd szembenéznünk, tovább megőrizhetjük az önállóságunkat és kevesebbet kell majd a gyógy-szerekre, kezelésekre költenünk.

Az elhízott személyeknél különösen fontos, hogy megtalálják a megfelelő életmódot, és mozgásformákat, amelyek hatékonyak és az esetlegesen meglévő betegségeikhez is illeszthetők. Mindezen kérdésekre a komplex életmód felmérés során kaphatunk választ, amely nem csak az adott fizikális, fittségi állapotot térképezi fel, de eszközös egészségi állapotfelmérésre és családi, életvezetési anamnézisre is alapozza a szakértő állásfoglalást.

Egy-egy nyolchetes életmód program után, már mérhető és látható is a változás.

Hart Nikolett
humánkineziológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!