Apigenin és gyógygombák a mellrák elleni küzdelemben

//

Lukács Istvánné Ancsa története mintegy tíz évvel ezelőttre nyúlik vissza. „Úgy kezdődött, hogy elkezdett fájni a mellem, mintha be lett volna gyulladva. Sokszor vizes gézzel borogattam, a melltartómba vizes gézlapot tettem.” A fájdalmat Ancsa sokáig tűrte, nem akart vele orvoshoz fordulni, végül kitapintott egy kis duzzanatot a fájdalmas területen, és ekkor már nem tűrt halasztást a kivizsgálás.

Apigenin és gyógygombák a mellrák elleni küzdelemben

Orvosa szűrővizsgálatra küldte, ahol sajnos bizonyosságot nyert, hogy daganatról van szó. A rosszindulatú elváltozást eltávolították, majd nyirokcsomó áttét miatt ismételt operáció következett. „Ezután jött a kemoterápia, majd sugár, melyből nagyon sokat, harmincat kaptam. Végül újból kemoterápia következett. A hajam teljesen kihullott, de nem adtam fel a küzdelmet.”

Ancsának rendszeresen kontroll vizsgálatokra kellett járnia, és úgy gondolta, nagyobb hangsúlyt kell fektetnie egészsége megőrzésére. Sok mindent kipróbált, míg végül rátalált a gyógygomba- kivonatokra. Szerinte, eredményei nagyrészt ennek köszönhetően javultak.

Sőt! Az időközben a másik mellében kialakult daganatról, melyet szintén ki akartak operálni, a műtét előtt közvetlenül elvégzett vizsgálatok alapján megállapították, hogy már nem aktív!

A kivonatok jótékony hatását Ancsa nem csak emlődaganata kapcsán tapasztalta, hanem gyomor- és vastagbél megbetegedése enyhítésében is rendkívüli sikerrel alkalmazta őket. „Négy éven keresztül minden évben polipot vettek le. Azt mondták, hogy ez veszélyes lehet, ezért kell rendszeresen eltávolítani. Tavasszal ismét mentem kontrolra, és most 4 év után először nem találtak polipot.”

Ancsa az óta már nyugdíjba ment, de azt vallja, hogy a legnehezebb időszakokban is jót tett neki a munka, lelkileg pozitív hatással volt rá a közösség. Jelenlegi egészségi állapotával elégedett. „Én ebben ezer százalékig biztos vagyok, hogy javulásomhoz nagymértékben hozzájárult a gyógygomba- kivonat. Napról napra mindig jobban vagyok, és hál’ Istennek jól érzem magam!”

A gyógygomba kivonatok egyik hatása, hogy különböző immunsejteket aktiválnak, elősegítik beérésüket, amelyek aztán a tumorsejteket betolakodóként érzékelik, ezért megtámadják és elpusztítják őket. Másik hatásmechanizmusuk lényege, hogy csökkentik az inzulinszintet, útját állva ezzel a rákos sejtek szaporodásának. Az inzulin ugyanis a tumorsejtek osztódásának „üzemanyaga”. Az inzulinszint csökkentésében a rendszeres testmozgás és a speciális diéta is segít. Az emlőrák egyik előidéző faktora a hormonális változások, illetve a kombinált hormonterápia.

Az, hogy valaki milyen hosszan él rákbetegség után, elsősorban attól függ, hogy vannak-e áttétek. Az apigenin olyan flavonoid, amely kitűnően alkalmazható együtt a gyógygomba kivonatokkal, ugyanis erősítik egymás hatását. Egyrészt aktiválja az áttét-gátlásra képes természetes ölősejteket (az immunsejtek egyik fajtáját), másrészt csökkenti a tumorsejtek körüli vérér- vagy nyirokrendszer kialakulásáért felelős növekedési faktort (vascularis endo- thelialis növekedési faktor). Ez a faktor segíti elő a daganatok áttétképződését. Az áttétek kialakulásának valószínűségét tehát többféle módon is csökkenti az apigenin kivonat, amely az egész szervezetben fejti ki hatását. Egészséges emberek esetében pedig, mérsékli a daganat kialakulásának valószínűségét.

Kimutatták, hogy ha egy nőt tragédia ér, és nincs érzelmi támogatója, megfelelő szociális kapcsolatai, akár kilencszeresére is megnőhet az emlődaganat kialakulásának valószínűsége. A mellrák elkerülésében a lelki egyensúly legalább olyan fontos szerepet játszik, mint az egészséges életmód és a rendszeres mammográfiai szűrővizsgálatok.

Varga Gábor
hatóanyag-kutató

A szerző az első magyar külföldön elismert neurotropikus agyterápia kifejlesztője. Szakmai cikkei megtalálhatóak az interneten.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!