Keresés
Close this search box.

Átprogramozott zsírsejt a fogyás kulcsa?

//

A legújabb kutatások szerint, létezik egy olyan fehérje, amely raktározásról égetésre képes „hangolni” a zsírsejteket.

A barna zsírsejtek ugyanis, a test tökéletes hőtermelői, és éppen ezen tulajdonságuknál fogva hatékonyan vehetik fel a harcot az elhízás és a cukorbetegség ellen is. A hőtermeléshez a barna zsírsejtek kalóriát égetnek el, míg a fehér zsírsejtek raktározó hajlama egyértelműen összefügg a túlsúly kialakulásával.

Különösen a has körül lerakódott zsír veszélyes, hiszen bizonyítottan összefügg az anyagcsere problémákkal, az inzulin rezisztenciával és a szívbetegségekkel.

A korábbi kutatásokból már az is kiderült, hogy a barna zsírsejtek száma fordítottan arányos az életkorral és a testtömeg-index-szel. Vagyis, minél idősebb valaki, és minél nagyobb a testtömeg-indexe (BMI-je), annál kevesebb barna zsírsejt van. Ha pedig elhízik, ezzel óriási egészségügyi kockázatoknak teszi ki magát.

Bizonyított, hogy az elhízás egyrészt számos betegség rizikófaktora, másrészt ront a már kialakult állapotokon. Ezért is kell feltétlenül orvoshoz fordulni, ha váratlan, indokolatlan hízással, illetve a próbálkozások ellenére sem fogyatkozó túlsúllyal küzdünk. Ennek hátterében ugyanis, hormonális problémák is meghúzódhatnak, mint például a pajzsmirigy-alulműködés, vagy a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése, azaz Cushing-szindróma. Ugyanakkor, például a policisztás ovárium szindróma esetében, az elhízás önmagában rizikófaktor, viszont a kialakult betegség további súlygyarapodást okozhat a reproduktív funkció károsodása mellett. A vese- és szívbetegségek ödéma-képződés miatt okoznak hirtelen súlygyarapodást. Mivel az okok igen szerteágazóak lehetnek, az endokrinológiai kivizsgálás az első lépés lehet a megoldás felé vezető úton.

Dr. Katona Evelin
endokrinológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!