Keresés
Close this search box.

Ayurvédikus diéta

//

A fogyás már-már megszállottsággá vált, s a „tömeg” által idealizált kép hatására, sokan irreális elvárásoknak akarnak megfelelni. Több tucat módszert kipróbálnak, melyek valamire még jók is lehetnek, de a fogyókúra sikere mégis elmarad.

Ayurvédikus diéta

Az ok nagyon egyszerű: a „szenvedésen”, a szélsőséges lemondásokon alapuló módszerek hosszú távon nem egyeztethetők össze az egészséges élettel, aránytalanul sok megszorítást követelnek az elért eredményhez képest, ezért felhagyunk velük.

A villámgyors kalóriacsökkentés, a heti ötszöri edzéssel párosítva, rövidtávon hozhat meghökkentően gyors változást, de amint visszatérünk eredeti szokásainkhoz és étrendünkhöz, visszakúsznak a fölösleges kilók is.

Az indiai gyógyító jóga az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy optimális energiafelhasználás mellett, sikeresen és hatékonyan égesse a szervezet a felesleges zsírt.

A jóga eredménye nem a „gyors” zsírégetés, hanem a BMR (Basal Metabolic Rate) hatékonyságának növekedése. Akkor is jelentős mennyiségű kalóriát éget el a szervezet, amikor pihen. Az indiai gyógyító jógán alapuló fogyókúra közben nem érezzük magunkat fáradtnak, nyúzottnak, a pihenés, az alvás is mélyebb, az emésztőszervrendszerre gyakorolt pozitív hatása elősegíti a szervezet méregtelenítését, ami a tartós fogyás feltétele.

Az ayurvédikus táplálkozás, a szattvikus diéta elsajátítása is segíti a fogyásban, és általában az egészséges táplálkozásban. A szattvikus diéta során nem mindegy, mit eszünk, mikor, mennyit és hányszor.

A siker legfőbb ellensége a rendszertelenség, a kihagyott (és gyors, nem megfelelő falatokkal rápótolt), rossz időben zajló étkezés. A diéta mellett fontos a nagy mennyiségű, rendszeres folyadékbevitel is. Naponta, ébredés után azonnal igyunk meg két pohár vizet, este, vacsora előtt egy órával szintén két pohár „állott” vizet, amelybe egy lime frissen facsart levét, és fél kanál fekete sót kevertünk.

A víz és a gyümölcsben lévő antioxidánsok méregtelenítik a szervezetet, a lime C-vitamin tartalma fokozza a zsírégetést, a megfelelő mennyiségű folyadék pedig, serkenti az anyagcserét.

Nagy dolog, ha úgy döntünk, valóban le akarunk fogyni, de sikert csak akkor érünk el, ha felmérjük, milyen okok vezettek a túlsúlyhoz, és a kijelölt cél nem „csak” a fogyásra, sokkal inkább az egészséges és kiegyensúlyozott elmére, lélekre és szervezetre fókuszál.

Dr. Diksha Sharma
ayurvédikus orvos – Indiai Gyógyközpont
indiaigyogykozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!