Keresés
Close this search box.

Az articsóka csodája

//

Az articsóka különlegesen szép virágának díszítő értéke mellett, a növény gyógyászati jelentősége sem lebecsülhető. A keserű ízű szárlevelek igen hatékony vegyületeket tartalmaznak, melyeket a népgyógyászat évszázadok óta, széles körben hasznosít.

Az articsóka levele (cynarae folium) a dél-európai országokban, de máshol is a népgyógyászat szerves részeként, gyakran alkalmazott gyógynövény. Használták afrodiziákumként, vizelethajtóként, leheletfrissítőként, sőt dezodoráló szerként is.

Az olaszok a levelét, a szárát és a gyökerét is felhasználják. Népi gyógyítóik szerint, a növény levelei nyersen vagy forrázatként használták, a szárból forrázással készült 24 órás kivonat pedig végtagfájdalmak enyhítésére is alkalmas.

Más területeken a népgyógyászatban a májszövet és epeműködés javításán túl, vizelethajtásra, az emésztés javítására, a gyomor erősítésére használták. Szeszes kivonatát méregtelenítésre és az erek karbantartására alkalmazták, emellett egyes bőrproblémákat is kezeltek vele.

A gyógyászatban a növény levelének következő hatóanyai ismeretesek: cinarin, szeszkviter-pén-laktonok, alkaloidok, flavonoidok (szkolimozid), inulin, aromaanyagok, keserűanyagok.

Az articsókában inulin, azaz egy olyan poliszacharid található, amely csak lassan bomlik le a bélben, és lassan is szívódik fel. Ezért az articsóka segíthet az étkezések utáni teltségérzet mérséklésében, megelőzésében.

A növényben található antioxidánsok megakadályozhatják a májsejtek károsodását, gyorsíthatják regenerálódását, ezzel segítik a szervezetből a fölösleges anyagok kiürülését, az egészséges állapot fenntartását.

A modern fitoterápiában az articsóka friss leveleiből készült préselt levet, levélkivonatot, illetve az articsóka kivonatait is tartalmazó készítményeket természetes egészségvédő hatásuk miatt is alkalmazzák. A növény gyökerének ugyancsak antibiotikus hatást tulajdonítanak.

Kivonata elősegíti az epeutak összehúzódását, és enyhíti az epebántalmakra visszavezethető emésztési panaszokat. Ugyancsak bizonyítást nyert, hogy normalizálja a vérzsírok szintjét, és eredményesen alkalmazható a kóros elhízás kiegészítő kezelésében is. (Források: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények; Lesley Bremness: Fűszer- és Gyógynövények; Dr. Nyiredy Szabolcs: Gyógynövények korszerű terápiás alkalmazása; Dr. Szabó László Gy.: Fitoterápia)

Árendás László
természetgyógyász, életmód-tanácsadó terapeuta

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!