Keresés
Close this search box.

Bakancs, hátizsák, irány a természet!

//

Kánikulában, strandolás helyett hegyet mászni kevésbé vonzó dolog, ám a hetek óta tartó változékony, hűvösebb idő kifejezetten kedvez a természetjáróknak, a „bakancsos sportnak”. Csináljunk egy gyors leltárt: mi kerüljön a hátizsákba, hogy ne érjen meglepetés?

A tiszta erdei levegőn vándorlással, kirándulással töltött órák életenergiával töltik fel testünket-lelkünket, szinte belülről masszírozzák a szervezetet. Érdemes azonban felkészülnünk a kisebb-nagyobb balesetekre, kényelmetlenségekre is.

– Évszaktól függetlenül, lehetőség szerint, viseljünk hosszú ujjú felsőt és nadrágot, mert egyrészt véd a napsugárzástól, másrészt a szúnyogok, kullancsok ellen is fontos lehet.

– Pakoljunk be kullancs- és szúnyogriasztó szereket, amelyekkel már a kirándulás előtt érdemes bekenni, befújni magunkat. Aki kullancsokkal erősen fertőzött területeken jár, annak érdemes átgondolni az encephalitis elleni védőoltást is. Mivel azonban az oltás nem véd meg a Lyme-kór ellen, a kullancsriasztó szerek használatát semmiképpen se mellőzhetjük!

– Egy könnyű fejkendő vagy kalap, napszemüveg és magas faktorszámú napvédő készítmény, illetve kicsire hajtható esőkabát könnyen elfér az úti csomagban – mivel sohasem tudhatjuk, mikor vezet utunk tűző napon, vagy mikor ered el az eső.

– Mindig legyen nálunk a szendvics mellett elegendő folyadék, tiszta víz – ne szénsavas, cukros italt vigyünk, mert az felborítja a cukorháztartást, és egyre szomjasabbak leszünk tőle.

– Nagyon fontos a masszív, kényelmes, göröngyös talajon is biztonságos cipő, bakancs – e nélkül dagadt bokával vagy akár vérhólyagokkal térhetünk haza a kirándulásról.

– Rövidebb túra esetén, úti patikaként megteszi pár ragtapasz, egy tiszta vászonkendő, amit akár kötésként, akár rögzítésként használhatunk, illetve sebkezelő gél, ami rögtön hűsít és fertőtlenít. Aki hajlamos a fejfájásra, ne induljon el egy-két szem fájdalomcsillapító nélkül, krónikus betegség – például asztma, allergia – esetén, vigyük magunkat sürgősségi szereinket!

Ne feledjük előrelátó felkészüléssel kellemessé, gondtalanná tehetjük kirándulásunkat. Jó utat!

oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!