Keresés
Close this search box.

Bőrünk nem felejt

//

A gyakori napégés számos bőrelváltozás alapja lehet. Tünetei ugyan pár nap alatt elmúlnak, hatása azonban évekig megmarad, a károsodás hosszú távú szövődményei később jelentkezhetnek.

Bőrünk nem felejt

A túlzásba vitt napozás különböző elváltozásokat okozhat a bőrön a kisebb szépséghibáktól egészen a súlyos állapotokig. A bőr idő előtti öregedése, a korai ráncosodás 80%-ban azon napsugarak következménye, melyeket még 18 éves korunk előtt gyűjtöttünk be. Az UV-sugarak ugyanis roncsolják a bőr rugalmasságát biztosító rostokat, az elasztint, melynek termelődése az idő múlásával csökken. A túlzott napozás egyértelműen felgyorsítja ezt a folyamatot, elősegítve ezzel a ráncok korai megjelenését.

A másik gyakori probléma a hiperpigmentáció, az egyenetlen bőrszín, mely főként az arcon jelentkezik sötétebb és világosabb foltokkal.

A szeplők elsősorban nyáron, napfény hatására jelennek meg a napnak kitett testrészeken. Általában világos bőrű, szőke, vagy vörös hajú személyeken jelentkeznek (akik a bőrrák szempontjából a rizikócsoportba tartoznak), s bár az egészségre veszélyt nem jelentenek, emlékeztetik „gazdájukat” bőrük állapotának rendszeres ellenőrzésére.

Májfoltok, öregségi foltok: várandósok körében, hormonális hatásra az arcon gyakran jelentkeznek pigmentfoltok, melyek napfény hatására sötétedhetnek, de szülés után általában elmúlnak. Szintén nem jelentenek egészségügyi kockázatot a főleg arcon és kézfejen megjelenő öregségi foltok, melyekért szintén a túlzásba vitt napozás a felelős.

Anyajegyek, melanoma: sokan azt hiszik, hogy már meglévő anyajegyeik jelentik a legnagyobb veszélyt, pedig ez nem feltétlenül igaz. Önvizsgálat során, figyeljünk meg minden új, addig nem észlelt elváltozást az egész testfelületen. Évente egyszer érdemes anyajegyeinket szakorvossal is ellenőriztetni.

Dr. Vincze Ildikó
a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológus orvosa
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!