Keresés
Close this search box.

Felkészülés a nyárra visszér-betegek számára

//

Az egyre melegebb időjárás jó hatással van a kedélyünkre, de rontja a visszér-betegek állapotát. Az esztétikai problémán túl, kezeletlenül súlyos szövődményei lehetnek, sokat tehetünk viszont megelőzéséért.

Felkészülés a nyárra
visszér-betegek számára

A visszér-betegség oka a visszerekben megnövekedett nyomás, ami főként a gravitációból ered, és tartós fennállása a vénabillentyűk elégtelenségéhez, a vér pangásához, hosszú távon pedig az erek kitágulásához vezet. Sajnos, a hajlam örökölhető, de ehhez még bizonyos tényezők is adódnak:

– Állómunkát végzők és mozgásszegény, ülő életmódot folytatók a vénás véráramlás egyik fontos feltételétől, a környező izmok munkájától vannak megfosztva.

– Nők esetében különösen a terhesség alatti hormonális változások, a magzat növekedése, illetve a túlsúly jelent kockázatot, ami többszöri terhesség esetén tovább növekszik. Szerencsére, szülés után az elváltozások általában visszafejlődnek, különösen az esetleges túlsúly megszüntetését követően.

– A meleg szintén kockázati tényezőnek számít. Kánikulában azért romlik a visszerek állapota, mert a melegben kitágult erekben a billentyűk nem zárnak teljesen, a véráram megfordul bennük és vénás pangást okoz. Emiatt nyáron is fontos a kompressziós harisnya viselése már kezdeti stádiumban is.

Előzzük meg a panaszokat, az állapot súlyosbodását!

– Kerüljük a hosszú ideig álldogálást, tornáztassuk rendszeresen a lábujjakat, a lábszárat, minél többet sportoljunk! Időnként polcoljuk fel lábunkat, ürítsük ki a vénákat értornával!

– Kiváló értorna, egyben vérkeringés-serkentő a váltózuhany, a vádlinkra engedett meleg, majd hideg víz – hideggel befejezve.

– Mondjunk le a túl magas sarkú cipőkről, az 5 centi alatti sarokmagasság az optimális. A túl magas sarok viselése esetén jelentősen csökken az izompumpa, ami a vér visszaáramoltatását szolgálná.

– Csökkentsük az esetleges túlsúlyt, hogy lábunk kevesebb terhet cipeljen! Láb- és bokadagadás, lábszárfájdalom, bőrpír vagy nyomásérzékenység esetén feltétlenül forduljon orvoshoz! A visszerektől egyébként, műtét helyett ma már lézer vagy modern, rádiófrekvenciás kezeléssel is megszabadulhatunk.

Dr. Sepa György
sebész-érsebész szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!