Keresés
Close this search box.

Fertőzések a strandon

//

Amint beköszönt a nyár, ugrásszerűen növekszik a nőgyógyászati rendeléseken a hüvelyi panaszokkal, fertőzésekkel jelentkező hölgyek száma. Ha a strandszezonra nemcsak új fürdőruhával készülünk, hanem betartunk néhány fontos alapszabályt is, akkor nem kell lemondanunk a strandolás öröméről.

Fertőzések a strandon

Felmérések szerint, négy nőből legalább háromnak biztosan voltak már hüvelyfertőzéssel kapcsolatos panaszai, és ezek gyakran visszatérő problémát okoznak. A fertőzések kialakulásának kockázatát néhány fontos „óvintézkedéssel” jelentősen csökkenthetjük:

A személyi higiénia semmivel nem pótolható! Felmérések szerint, a lakosság mintegy felét érintik a gombás fertőzések, ezeknél is súlyosabb és gyakoribb megbetegedéseket okozhatnak azonban, a különböző vírusok és baktériumok.

A legtöbb fürdőfertőzést a melegvizes medencékben lehet összeszedni. A termálvíz olyan mélységből tör fel, ahol nem élnek kórokozók, így a fertőzés csak a külső környezetből – például az emberi testről – kerülhet a vízbe. Aki nem gyógyulni vágyik a termálvízben, inkább ne terhelje a vizet saját baktériumaival. Ugyanígy, beteg vagy lázas ember semmiképpen ne menjen fürdőbe!

Miért nem fertőződik meg mindenki? Ennek oka, hogy sokak szervezete, jó immunrendszere – szerencsés esetben – kivédi a kórokozók támadását.

A hüvely természetes védekezőképességét a hüvelyi mikroflóra egyensúlya biztosítja, ezért is hívják az egészséges hüvelyflórát a szervezet elsődleges védelmi vonalának a hüvelyi és húgyúti fertőzésekkel szemben. Egészséges nőknél a hüvelyi mikroflórát a Lactobacillus nemzetséghez tartozó tejsavtermelő baktériumok uralják. Ezek természetes úton tejsavat termelnek és fenntartját a hüvely enyhén savanyú kémhatását. Az egyensúly felborulásával, jelentősen nő a fertőzések kockázata. A hüvelyi mikroflóra sérülését okozhatja antibiotikus kezelés, fogamzásgátlók szedése, védekezés nélküli szex, tisztálkodó szerek helytelen vagy túlzott mértékű használata, életmódból adódó stressz, szoros műszálas ruházat, szauna, uszoda, strand, közös fürdés.

A hüvelyi fertőzéseket előidéző kórokozók lehetnek tehát gombák, baktériumok, különböző élősködők vagy vírusok. Ezek sokféle tüneteket okozhatnak (pl. viszketés, égő, csípő vagy szúró érzés, hüvelyfolyás, a nemi szervek kivörösödése stb.). Fürdőzéssel összefüggésben, a húgyhólyag gyulladása is bekövetkezhet, ami gyakori, fájdalmas, görcsös vizeléssel jár, súlyosabb esetben a vizelet véres is lehet. Megnyugtatásként: az AIDS és a szifilisz döntően nemi úton terjed, és a trippert sem lehet fürdővíztől elkapni. A herpes vírus, humán papilloma vírus (HPV) és a chlamydia elvileg szennyezett fürdővíz közvetítésével is terjedhet, de a manapság használt korszerű uszodai fertőtlenítő szerek ezeket biztonsággal elpusztítják.

Megelőzésként, állítsuk helyre és tartsuk fenn az egészséges hüvelyi mikroflórát probiotikumokat tartalmazó hüvelykúppal vagy -tablettával, menses idején pedig probiotikus tamponnal. Intim mosakodáshoz megfelelő pH-jú készítményt használjuk, s ügyeljünk a fenti higiénés szabályok betartására is! Panasz esetén ne kísérletezzünk az otthoni öngyógyítással, hanem forduljunk orvoshoz!

Paramedica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!