Fülbetegségek vízen, szárazföldön

//

A nyári időszakban főként a vízi sportok, a strandolás következtében alakulhatnak ki fülbetegségek, fertőzések, de – ahogyan egész évben – ilyenkor is érdemes betartani a fültisztítás szabályait. A problémák elkerüléséhez szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni.

Fülbetegségek vízen, szárazföldön

A nyári fürdőzések során, a víz gyakran bejut a hallójáratba, fellazítva a hallójárat bőrét, leoldhatja a védő faggyúréteget, a fülzsírt. Ennek eredményeként, meggyengül a hám felszíni védelme, könnyebbé válik a kórokozók bejutása, így végső soron hallójárat-gyulladás alakulhat ki. Éppen ezért, azoknak, akik fürdőzés, úszás után tapasztaltak már fülproblémákat, érdemes beszerezniük egy kifejezetten úszásra kialakított füldugót, ami útját állja ennek a folyamatnak. Fontos, hogy az úszás befejezése után, oldalra fordítva fejünket, rázzuk ki a hallójáratban esetleg bent maradt vizet. Akinek rendszeres fülpanaszai vannak, kerülje a víz alá merülést, lehetőség szerint tartsa a fejét a víz fölött úszás közben. Védelmet nyújt még az úszósapka, a hallójáratba helyezett olajos vatta, vagy egyéb, a víz behatolását gátló, kiürülését segítő eszköz. Amennyiben újra és újra kialakulnak a gyulladások, célszerű inkább szárazföldi sportot választani.

A fülzsír minden ember fülében jelen van, hiszen élettani jelentőséggel bír. A hallójárat bőrében lévő faggyúmirigyek termelik, a hámot védőrétegként vonja be, melyet tulajdonképpen felesleges eltávolítani. Amennyiben túl sok fülzsír termelődik és dugóként elzárja a hallójáratot, fájdalmat, halláscsökkenést okozhat. Ilyenkor ne próbálkozzunk otthoni eltávolítással, mert a fülzsírdugó mélyebbre tuszkolása sérülést, fájdalmas gyulladást válthat ki. Az orvos javaslata alapján, használhatunk olajokat, spray-t, fülgyertyát, melyek oldják a fülzsírt, utóbbi alkalmas a hallójárat és a dobhártya vérellátásának fokozására is. Elhúzódó vagy visszatérő panaszok esetén, indokolt az alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!