Keresés
Close this search box.

Hipochonder vagyok? Nem, Hashimoto-betegségem van!

//

A Hashimoto thyreoditis a pajzsmirigy autoimmun eredetű megbetegedése. Tünetei kezdetben annyira szerteágazók, hogy a betegeket hipochondriával is vádolják.

Hipochonder vagyok?

Nem, Hashimoto-betegségem van!

A pajzsmirigy-alulműködés jellemző tünetei: alacsony testhőmérséklet, hidegérzékenység, fázás, ödéma (vizenyős duzzanatok főként a szemhéjakon, az arcon és a végtagokon), „gumó a torokban” érzés, nyomásérzés a nyakon, fojtogatás-érzés, gyakori krákogás, köhécselés, magas hang (hangszál-ödéma), depresszió, motivációszegénység, pánikrohamok, izomgyengeség, izomgörcsök, száraz, törékeny bőr, viszketés, az izzadás hiánya, száraz nyálkahártyák, törékeny haj és köröm, erős hízás, emésztési zavarok, székrekedés, libidócsökkenés, menstruációs zavarok, ízületi fájdalmak, koncentrációzavar és fáradtság.

A Hashimoto gyógyszeres kezelésének kiegészítéseként a szakirodalomban megjelent eredmények hatására egyre többen javasolják a szelén szedését. Az internetes fórumokon sokan számolnak be a szelén hatására bekövetkezett „csodás javulásról”, bár a betegség szelénnel sem fordítható vissza. Szelénnel dúsított élelmiszerek fogyasztásakor, már egy héten belül megemelkedik a vérben a regulátoros T-sejtek száma. Ez azért jó, mert ezen sejtek hiánya fontos szerepet játszik a legtöbb autoimmun betegség kialakulásában és előrehaladásában. Feltehetően ez a jelenség is közrejátszik abban, hogy a szelén adagolása több autoimmun betegségtípusnál (SLE, rheumatoid arthritis) is előnyös hatásokkal jár.

Dr. Prokisch József
egyetemi docens, Debreceni Egyetem

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!